Ръководителят на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Св. Анна“ доц. д-р Росен Калпачки съобщи, че са установени случаи на мозъчни инсулти при млади пациенти. След обстойни изследвания преболедуването на Covid-19 е единствената констатирана причина. 

 

„Става въпрос за мъже и жени на 30-40 г., които са били здрави, без никакви рискови фактори за инсулт – без високо артериално налягане, без промени в липидите, без сърдечни заболявания, и изведнъж правят инсулт“, уточнява доц. д-р Калпачки по време на кампанията “+мен” на Министерството на здравеопазването.


 

Пост-Covid синдромът се свързва основно с неврологичните оплаквания, с т. нар. „мозъчна мъгла“. “Много дълго време тези пациенти се чувстват уморени, концентрират се трудно, имат главоболие, световъртежи и не могат да се върнат към обичайния начин на живот. 

 

За всичко това са виновни неврологичните нарушения. Това е и още една причина да препоръчвам ваксинацията – за да си спестят хората бъдещи здравословни усложнения“, съветва доц. д-р Калпачки.  

 

По думите му всички над 6000 болни с Covid-19, които са преминали през болница „Св. Анна“, са консултирани неврологично. Доц. д-р Калпачки е категоричен, че пандемията е повишила риска от по-тежко боледуване и усложнения при болните с неврологични заболявания. 

 

Има заболявания, чиято честота се увеличи по време на пандемията, напр. съдовите заболявания на мозъка, в частност мозъчните инсулти, както и тези, които наричаме съдова деменция

 

Сериозно бяха засегнати пациентите с автоимунни заболявания, най-важното и най-разпространеното от които е множествената склероза.

 

„Връзката тук е двупосочна, но е по-скоро по посока на това, че преболедуването на Covid-19 причинява по-тежко протичане на основните им заболявания, а не толкова, че неврологичните заболявания предполагат по-тежък Covid-19. 

 

Хората с неврологични заболявания боледуват от Covid-19 много по-често, когато не са ваксинирани. В нашата клиника сме имали и пациенти, които са били с Covid-19 и след ваксинация, но при тях заболяването е протичало далеч по-леко“, уточнява неврологът.  

 

Пандемиите от други заболявания и специално респираторни не са новост за човечеството, казва доц. Калпачки. Единственият начин, по който хората са се справяли с всякакви епидемии, е когато почти 100% от тях са ваксинирани. 

 

„Няма неврологично заболяване, което да е противопоказание за ваксинация срещу Covid-19. Ваксината може единствено да ни предпази“, категоричен е той. 

 

„След като искаме във всяко нещо да бъдем част от Европа, трябва и във ваксинацията да се стремим към същото. Просто в Европа далеч по-голяма част от населението е ваксинирана. Как го постигнаха те, не знам, но и ние трябва да го направим“, убеден е доц. д-р Калпачки.