Изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов бе удостоен с приза „Лекар на годината – София“ за 2019 г. Наградата бе връчена по време на годишните награди „Лекар на годината“, организирани от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. 


Проф. д-р Иван Костов, който е на специализация в чужбина, отправи кратко видео обръщение, в което подчерта, че този приз е преди всичко за екипа, с който работи. „В нашата професия, сам човек е никой. Благодарение на екипа, ние постигаме успехите си. „Майчин дом“ е болница, в която работят хора с голяма душа и голямо сърце“, сподели той и благодари и на колегите, с които е работил през годините. Проф. д-р Костов подчерта, че им дължи много за опита, който е имал възможността да натрупа в работата си с тях. 


На церемонията присъства проф. д-р Асен Николов, Началник на Родилна клиника в СБАЛАГ „Майчин дом“, който прие наградата и коментира, че проф. д-р Костов има изключително иновативен поглед в организацията на акушеро-гинекологичната помощ и допълни, че като директор на болницата е обърнал изключително голямо внимание на новите технологии. Последен пример за това е внедряването на роботизираната хирургия в СБАЛАГ „Майчин дом“ с робота Da Vinci. Столичната лекарска колегия на Лекарския съюз раздаде още няколко важни награди, сред които „Смело сърце“, тя бе връчена на екипа на „Пирогов“ и на екипа на пожарникарите, които реагираха адекватно след ситуацията, при която в отделението избухна пожар и се наложи евакуация на пациенти. Още един лекар от „Пирогов“ си тръгна с отличие – детския ортопед д-р Явор Пукалски все наградата „Ти си нашето бъдеще“.


Призът „Доайен“ отиде при д-р Камен Канев, който е ръководител Клиника по спешна токсикология във Военномедицинска академия (ВМА), а за „Ментор“ за 2019 г. бе определен д-р Андрей Йотов, директор на Клиниката по ортопедия в „Софиямед“.


Специална награда „Добра мисия“ получи лекарят, който работи извън страната, но е направил много, за да подпомага българската медицина - д-р- Валентин Джонов - ръководител на Института по анатомия Бернски университет. Награди получиха още д-р Христо Милушев от Спешна помощ, д-р Елица Тошкова, която е общопрактикуващ лекар и д-р Антони Георгиев - началник на Клиника по атроскопска травматология в „Софиямед“. Неговото отличие бе в категория „Иновационни технологии“.