Доц. д-р Георги Паскалев бе удостоен с почетния знак на президента на Република България Румен Радев за цялостния си принос в развитието на българското медицинско образование и по повод неговата 80-годишнина.

 

Същото отличие получиха и проф. Диана Петкова, архитект Костадин Сандев и Анжел Вагенщайн.


На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ №2 президентът Румен Радев връчи отличия на четирима съвременни будители. 

 

В приветствието си държавният глава подчерта, че церемонията е израз на признанието на обществото ни за всеотдайността, духовната сила и професионализъм на отличените и за техния респектиращ пример. „Вие доказахте, че сливайки талант, всеотдайност, воля и кураж в името на общото благо и възхода, това неминуемо печели заслужено признание“, посочи Румен Радев.

 

Доц. д-р Георги Паскалев е ректор на Медицински университет - Пловдив в продължение на два мандата от 2003 до 2011 година. През 2003 година той въвежда англоезично обучение в българското медицинско образование, с което насърчава приема на чуждестранни студенти в България. Доц. Паскалев е основател на Фармацевтичния факултет при МУ - Пловдив. 

 

През 2010 г. създава и ръководи „Технологичен център за спешна медицина“ в университета, а през 2011 изгражда най-модерния аудиторен медицински комплекс в страната. Автор е на 4 монографии и над 80 публикации в наши и чужди медицински издания.

 

Настоящият ректор на МУ - Пловдив е проф. д-р Мариана Атанасова, която завършва медицина през 1985 г. в Медицинския факултет при тогава Военномедицинския институт - Пловдив.

 

След това специализира в Националния институт за медицински изследвания (NIMR), Лондон, Англия (1992-1995 г.) чрез спечелен грант от Leukemia Research Fund за изследовател по молекулярна имунология. 

 

Има краткосрочни специализации в Института Земелвайс в Унгария през 2005 г., в Институт Имаген в Тюбинген, Германия през 2011 г. и Радбауд института в Наймиген, Холандия през 2012 г.

 

Проф. Атанасова има 185 научни публикации, над 250 научни участия в национални и международни конференции и конгреси, над 400 цитирания в национални и международни издания, 2 патента, един от които номиниран за патент на годината 2015 от Патентно ведомство.

 

Била е ръководител, координатор и участник в над 34 изследователски, инфраструктурни и образователни проекта, както и научен ръководител и консултант на 7 успешно защитили докторанти от МУ - Пловдив и 9 дипломанти от ПУ и СУ.