Заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакаливанов връчи на доц. д-р Дончо Дончев, който е част от екипа на Клиниката „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинска академия (ВМА), отличието „Посланик на доброто“. Наградата е част от ежегодната инициатива на Държавната агенция за закрила на детето.

 

„За мен е истинска привилегия да връча днес тази награда на доц. д-р Дончо Дончев, който е лекар и по професия, и по призвание. Той е не само един от най-изявените специалисти в своята област, но и един от най-обичаните от децата лекари. Ежедневно доц. Дончев работи упорито с най-малките пациенти, за да получат равен шанс в живота и да се развият като пълноценни хора“, посочи доц. Бакаливанов.


 

„За мен е огромна чест да получа това признание. През годините съм награждаван многократно по различни поводи и от различни институции, но днешното отличие докосна сърцето ми истински“, заяви доц. Дончев. По думите му да спечелиш доверието на детето и то в момент, когато е уплашено и има нужда от помощ, е изключително сложна задача.

 

Доц. д-р Дончо Дончев е оториноларинголог, отоневролог, аудиолог. Той има богат опит в ушните, носните и гърлените заболяванията.

 

Преминал е през редица квалификационни курсове по аудиология в Прага, Виена, Будапеща, Загреб.

Като военен лекар, д-р Дончев има натрупан опит от няколко задгранични мисии в   в Грузия, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Македония. Работил е в Оперативната щаб квартира на НАТО в Неапол, Италия 2007 – 2010 г.

 

Държавната агенция за закрила на детето е създадена на основание Закона за закрила на детето с постановление № 226/10.10.2000 г. на Министерския съвет и започва своята дейност на 01.01.2001 г. Агенцията е единственият специализиран орган на Министерския съвет за ръководство, координиране и контрол за осъществяване на държавната политика по дейности за закрила на детето в България.

 

Мисията на Държавната агенция за закрила на детето е подкрепата на децата в България, техните семейства и професионалистите, чрез подобряване на координацията между различните институции, повишаване на професионалната компетентност на работещите с деца, интегрирането на децата от уязвими групи, подкрепа за развитие на талантите на децата и за реализиране на техните интереси, чрез необходимите ресурси от изградена мрежа от услуги, обучени специалисти, изграждане на подходяща и сигурна среда, като в действията си всички институции се ръководят от висшите интереси на детето, съобразявайки се с възрастта и индивидуалното развитие на всяко едно дете.