Пандемията от Ковид-19, медийното ѝ отразяване и произтеклата от нея икономическа рецесия се отразиха негативно на психичното здраве на много хора по света.

 

По данни на Световната здравна организация през последната една година са зачестили симптомите на тревожност и депресивно разстройство, нарушенията в съня и храненето, особено при възрастните хора, хронично болните и здравните работници.


 

Социалната изолация, карантината, по-тежкото възстановяване след Ковид-19, работата и ученето от вкъщи могат да доведат до самота и депресия.

 

Доц. Данчо Дилков е началник на Клиниката по психиатрия във ВМА и споделя за своите наблюдения за това как коронавирусната инфекция се отразява върху психиката. На база амбулаторната си практика, че той споделя, че тежестта на инфекцията е от значение за психичните последствия от коронавирусната инфекция. Най-често такива са тревожно-депресивни или чисто депресивни състояния, които са, по думите му, пряко свързани с преболедуването на този вид инфекция. Пациентите, които търсят професионална помощ, имат най-вече смущения в настроението, трайно потиснато настроение, чувстват се много уморени, дори без да са извършвали физически усилия, нямат ресурс да се натоварят с нещо, което е дори в обема на обичайните им ежедневни занимания, оплакват се от смущение в съня, безапетитие и други подобни.

 

Според доц. Дилков тези състояния се дължат повече на токсичния ефект на коронавирусната инфекция. "И при грипни инфекции, също понякога се наблюдават такива сходни състояния. Но при коронавируса е много по-често и много по-силно изразено." коментира той, като разяснява, че донякъде отношение и роля има предварителната нагласа. Нея той определя като тревожна – "страхова нагласа, която може да окаже влияние върху развитието на тези симптоми". "Имаше пациенти, които още от миналата година са преживявали тежко съобщенията за предстоящата пандемия, за предстоящите поражения от този вирус и това, като че ли във времето се е развило. Нещата зависят и от индивидуалната чувствителност на всеки от нас." завършва мисълта си доц. Дилков.

 

"Когато има предшестващо психично разтройство, винаги забелязваме покачване и на тревожните интерпретации за изхода от заболяването, и на депресиите също. Много от пациентите казват, че без помощта на своите близки не биха се справили изобщо с такова боледуване." е отговорът му на въпроса дали са по-тежки проявите при хората с вече диагностицирани разстройства като депресия, тревожност.

 

 

Съветите на специалиста

 

Първият съвет, който дава доц. Дилков към хората е при първа възможност да излязат навън. Тогава, когато са били карантинирани или са се задържали вкъщи по друга причина. Разходка навън, там където няма толкова хора, в по-безлюдни места, спазвайки предписаните мерки, се отразявя благоприятно на психиката и настроението. "Връзката с природата не бива да се къса, ние сме част от природата и трябва да се придъжаме към нея, въпреки че сме социални същества. Откъсвайки се от природата, всъщност ние пречим само на себе си." уточнява специалистът.

 

Той също така препоръчва, ако някой усеща, че не може да се справи с натоварването от пандемията, да потърси помощ от психиатър. По думите му в цялата страна има достатъчно подготвени хора, които биха могли да бъдат полезни за целта.