Ако се изследват само рисковите за COVID-19 групи, здравните власти ще разполагат с данни само за тях. „А на нас ни е нужна информация за всички“, подчерта за пореден път водещият инфекционист доц. д-р Атанас Мангъров за Bulgaria ON AIR.


Вече стартира изследването с бързи тестове на 1000 души от Банско. По данни на Националния оперативен щаб това ще са хора, които са работили в туристическия бизнес през зимния сезон и хора, работили на терен по време на карантината. Възможност да се изследват ще имат и граждани, които желаят. 


Според доц. д-р Мангъров обаче при тестването на жителите на Банско трябва да се подберат хора по математическа формула. „Надявам се, че това, което ще се направи, е достатъчно добре обмислено. Не знаем колко заразени има изобщо, в момента почти нищо не знаем за състоянието на имунния статус на населението“, коментира доц. д-р Мангъров и добави, че конфликт между него и премиера Бойко Борисов няма.„Час и половина говорихме с Бойко Борисов за медицинската същност на проблема и какъв е начинът да се излезе от него. За парковете и планините вероятно ще чуете в следващите дни“, обясни началникът на Детското отделение в Инфекциозната болница.


До момента у нас бързи тестове на рискови групи, са приложени при служители с интензивни контакти с инфекцията като полицаи и военни колективи, но по-голямата част от изследваните са дали отрицателни резултати


„Тези 1016 полицаи, можем да приемем за една добра представителна извадка по отношение на цялото население. Първо, защото те са в по-млада възраст - средната им възраст е 39 години и второ, защото са от група хора, които имат доста интензивни контакти и можем да очакваме, че те са се срещали по-често с вируса“, каза доц. д-р Ангел Кунчев пред БНР. 1007 от тестваните от тях или 99% са с отрицателен резултат, двама души имат положителни данни за IgM антитела, което означава „прясна“ инфекция.


„IgM антителата се появяват от седмия до деветия ден от заболяването или от среща с вирус, защото заболяване може и да няма“, обясни още д-р Кунчев.


Едва седем души - 0,7 % са положителни за и IgG което означава, че все още активна циркулация на вируса дори и в София не е налице.

 

Резултатите са очаквани и за вирусолога проф. д-р Радка Аргирова. „Още в края на февруари, когато все още едва се говореше за този вирус у нас - тогава беше рано да правим изследвания за антитела. Вече минаха два месеца оттогава, а все по-често и по-често забелязваме пълно съвпадение между резултатите от изследванията за антитела и резултатите от вирусния товар – т.н. PCR. Разбира се, говоря за хора, които имат вече оплаквания. Това не ме изненадва, защото вирусът все още не е навлязъл в нашата популация. Това е много полезно изследване. Ако има повече такива – с ще се още по-широки контингенти, би било чудесно“, заяви тя пред БНР.


Проф. д-р Аргирова е категорична, че ненавлизането на вируса се дължи изключително на ограничителните мерки в страната.