Има "излизане" на коронавируса извън установените в страната огнища. Това заяви главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ и допълни, че: „Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата - от 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат“.


Експертът обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.


„Не трябва да изключваме и контактите, които правим извън работата. Дори идеални да са условията - да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това и при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване, подчерта главният здравен инспектор.По думите на доц. д-р Кунчев едва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница. Той изрази надежда, че при рязкото повишаване на температурите може да имаме самоограничаване на коронавируса, но не бива да се допуснат масирани отделни огнища с много заразени.


Освен спазването на мерките срещу COVID-19, сред основните задачи на здравните власти към този момент е и осигуряването на имунизиране на рисковите групи за предстоящи вируси. „Предвиден е ръст в броя на безплатните ваксини“, каза още доц. д-р Кунчев.


По отношение на провеждането на футболните мачове главният здравен инспектор допълни, че наказания за неспазване на мерките по стадионите има за организаторите на футболните мероприятия. Но ако хората не спазват правилата, капацитетът няма значение.