Ваксината срещу COVID-19 е важна, защото рисков контингент ще има винаги. „И домовете за възрастни хора са основната мишена на този вирус, както и смъртността там е по-голяма“, заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН пред БНТ.


Експертът е категоричен, че не може да се твърди за ръст на случаите сред млади хора. В световен мащаб няма такива данни, подчерта той. „Твърдо може да се каже, че ние крепим един и същ процент още от април месец и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост“, допълни доц. Чорбанов, но подчерта, че доста хора - неспециалисти, спекулират на темата с антителата срещу коронавируса. Той е категоричен, че антителата не са никакъв критерий на предпазване на един индивид от COVID-19.


„Огромният брой хора, които дори прекарват заболяването, нямат антитела. Доказано е вече категорично, че клетъчният имунитет е този, който ни предпазва от вируса или помага ние да оздравеем. Тестът за клетъчния имунитет обаче е скъп и няма как да се направи на голям брой хора“, подчерта имунологът.По думите му антителата са маркер, който в никакъв случай не може да бъде обективен. Няма и как да се изолираме и да нямаме досег с коронавируса. Бавното движение на вируса сред населението в световен мащаб показва, че огромният брой хора са предпазени по дефиниция. „Това се дължи на факта, че много от тях са прекарали човешка коронавирусна инфекция - много близка до тази“, допълни ръководителя на департамент „Имунология“ в БАН.


Вчера в парламента, новия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обаче прогнозира евентуална втора вълна на разпространение на коронавирус в България. „Зимните месеци и смесването на коронавируса с други респираторни заболявания ще усложнят много обстановката в страната. Възможно е да престои и втора вълна“, заяви той.


По думите му, ваксинирането с бъдещата ваксина срещу COVID-19 няма да бъде задължително. „Нека всички български граждани да са сигурни, че ваксините, които ЕС ще поръча за всички европейски граждани, ще бъде най-качествената достъпна на пазара ваксина, тъй като качеството на произведените ваксини ще се следи от европейските институции. Това, което трябва да знаят българските граждани, че ваксинирането с тази ваксина няма да бъде задължително. Няма да влиза в никакви календари. Ние ще дадем възможност на всеки човек, кото попада в рисковите групи и тези, които са извън рисковите при изаявено желание да може да се постави тази ваксина, когато тя е открита и когато са минали всички тестове за безапасност“, изтъкна още здравният министър по време на изслушването си в парламента.