Поставянето на ваксини на най-малките няма да отслаби тяхната имунна защита срещу COVID-19, заяви ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. д-р Андрей Чорбанов. В ефира на „България сутрин“ той бе категоричен, че ваксината е протекция от съществено значение. „Това не е рискован ход, би било нерационално да пропуснем имунизации срещу много по опасни инфекции“, допълни известният имунолог.


Коментарът му идва веднага след новината, че от Оперативния щаб обмислят възстановяването на Имунизационния календар и женските консултации. Темата за забавените имунизации на децата с повече от два месеца, постави нови важни въпроси пред обществото и здравните експерти.


Според доц. д-р Чобанов в настоящия момент децата са в неблагоприятна ситуация. Организмите им са много отслабени заради изолацията и липсата на светлина. „Но имунизациите трябва да продължат“, допълни експерта.По отношение на нарастващия брой заразени сред младите, той обясни, че това са частни случаи, а мощната реакция на имунната система предизвиква "цитокинова буря" предимно при възрастните. „При възрастните имунологичната памет е мащабна. Тя се активизира с целия си капацитет и след това бързо се изтощава. Един възрастен пациент се среща с невероятен брой вируси и бактерии през живота си.  Имунната му система е многокомпетентна и това му изиграва лоша шега. Голяма част от причините за смъртните случаи при възрастните е именно цитокиновата буря“, разясни той. 


Началникът на педиатрията в Университетската болница „Канев“ в Русе д-р Ева Цонкова също коментира темата пред БНР и сподели тревогите на родителите. „Интересът и притеснението на родителите споделяме и всички ние, педиатрите, защото Имунизационният календар е именно за това - спазвайки го, да предпазим нашите деца от социално значими заразни заболявания, които са не по-малко важни от COVID-19, който очевидно измести фокуса“, заяви д-р Цонкова.


На фона на разрастващата се епидемия с COVID-19 у нас, известният педиатър и детски невролог от УМБАЛ „Александровска“ проф. д-р Иван Литвиненко допълни, че децата с някои неврологични страдания по принцип имат затруднения при дишането, затова те трябва да се пазят повече не само от коронавируса, но и от всички остри респираторни заболявания (ОРЗ).


„Нашият контингент от пациенти е много разнообразен, но като правило повечето от болните са хроници. Една част от тях са с епилепсия, други – с някакъв вид двигателни нарушения, а може би най-засегнати са с невро-мускулни заболявания. Децата с такива диагнози по принцип имат дихателни затруднения и откашлянето ще им бъде по-трудно“, допълни професорът и подчерта, че семействата с такива деца трябва още по-строго да спазват препоръките в условията на пандемията.