До три месеца ще е готов прототипът на ваксината срещу COVID-19, заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва българската ваксина срещу коронавируса.


Припомняме, че в началото на април стана ясно, че Институтът „Пастьор“ ще финансира проект на български учени за създаването на ваксина срещу COVID-19. Идеята на учените от БАН и Медицинския университет в София бе да намерят онези участъци от вируса, които ще бъдат най-добре разпознати от балканските народи.


„Предстои конструирането на ваксината - до три месеца ще е готов прототипът“, заяви пред БНР доц. Чобанов. - След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година. Състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването“, допълни имунологът.По думите му ваксина, разработвана от българските учени, представлява вирус имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават.


„В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-страшно за една ваксина – да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да има личен избор“, подчерта доц. Чобанов.


По-рано от департамента „Имунология“ в Института по микробиология на БАН разказаха пред БНТ, че основната идея около формирането на ваксината е да се намерят такива участъци от коронавируса, които са идентични с участъци от предишни коронавируси – с други думи онези участъци от вируса, които не се променят, за да може разработената ваксина да е актуална по-дълго време.


„На това търсене са посветени всички учени, но за разлика от останалите, ние няма да се целим в най-видимата част - шипчетата или както още ги наричат спайковете на вируса“, заяви още в началото на проучванията доц. Андрею Чобанов.