Доставена е шесткомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, предназначена за задължителни имунизации на новородените от общопрактикуващите лекари.  

 

През следващата седмица предстои доставката на още количества. С тях общо доставените в страната дози ще са 45 000.  Регионалните здравни инспекции са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области. В столицата по-голямата част от общопрактикуващите лекари вече са получили количества.


 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов посочи, че в Министерството на здравеопазването са получени единични сигнали за недостиг на ваксината. Вече се извършва проверка, на база която ще се изготви анализ, който да посочи каква е причината за сигналите, увериха от Здравното ведомство.

 

 

 

Дифтерията1 е инфекция, засягаща носа и гърлото. Причинява се от дифтерийни бактерии, които произвеждат токсини и могат да атакуват сърцето, бъбреците и нервната тъкан. Заболяването може да бъде фатално. По време и непосредствено след Втората световна война избухват епидемии от дифтерия. Към днешна дата, заболяването продължава да се среща в части от Европа и други крайща на света.

 

Тетанусът2 се причинява от бактерия, която може да се намери в почвата. Инфекцията възниква при контакт на бактерията с рани по тялото. Заболяването не се предава от човек на човек. Бактерията произвежда токсини, които атакуват нервната система и причиняват мускулна скованост и болезнени крампи. Има висока смъртност. 

 

Коклюшът3, наричан още магарешка кашлица, е продължителна (6-12 седмици) респираторна инфекция с тежки пристъпи на кашлица. Може да доведе до увреждане на мозъка поради липса на кислород по време на пристъпи на кашлица. В редки случаи може да бъде фатален. Особено опасен е за малки деца, най-вече бебета. При по-големи деца и възрастни болестта може да бъде продължителна и притеснителна, но рядко е животозастрашаваща. Все пак тя е остава силно заразна.

 

Полиомиелитът4 е вирусно заболяване, което обикновено води до подобни на настинка симптоми, болки в тялото или диария. Може да причини възпаление на мозъчната мембрана (менингит) и да доведе до постоянна парализа. Възможни са смъртни случаи. Европа е обявена за свободна от полиомиелит през 2002 г., но болестта все още се среща в няколко страни в Африка и Азия. Неваксинираните хора могат да се заразят по време на пътуване и съответно да пренесат вируса на други неваксинирани при завръщането си.

 

Hib5 инфекцията се причинява от бактерията Haemophilus influenzae тип b (Hib). Може да причини сериозни инфекции като възпаление на мозъчната мембрана (менингит), пневмония, артрит и епиглотит. 

 

Хепатит В6 е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит В. Вирусът се намира в кръвта и телесните течности. Не може да проникне през здрава кожа. Инфекцията става чрез лигавици или рана, като например мястото на инжектиране на окървавена спринцовка, кръвопреливане или сексуален контакт. Бебетата, родени от майки, заразени с болестта, са изложени на риск от инфекция.

 

През целия си живот хората със синдром на Даун носят висок риск да станат хронични носители поради увреждания в имунната им система. Хроничното носителство може да доведе до цироза или рак на черния дроб. 

 

Референции:

1, 2, 3, 4, 5, 6. Vaccine against diphtheria, tetanus, pertussis, poliomyelitis, Hib-infection and hepatitis B. Norwegian Institute of Public Health - https://www.fhi.no/en/id/vaccines/childhood-immunisation-programme/vaccines-in-CIP/Vaccine-against-diphtheria-tetanus-pertussis-poliomyelitis-Hib-infection-hepatitisB/