Заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов проведе работна среща с директора на  Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев и директора на Център за спешна медицинска помощ - София (ЦСМП-София) д-р Георги Гелев. 

 

Предмет на срещата бяха изнесените в публичното пространство данни за проблеми с настаняването на пациенти с Covid-19 в столични болници. 


 

Двамата споделиха пред д-р Томов безпокойството си от повишения брой на заболелите в столицата и натиска върху лечебните заведения за болнична помощ.

 

Д-р Пенчев и д-р Гелев увериха заместник-министъра на здравеопазването, че към настоящия момент в столицата има свободни легла за консервативно и интензивно лечение на хора с коронавирусна инфекция. 

 

Създадена е добра координация между СРЗИ и ЦСМП-София, така че да не се допуска забавяне при обслужване на пациенти с Covid-19. Ситуацията със свободните легла в София се следи непрекъснато, тъй като тя е динамична.

 

Директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев събира директорите на столичните болници в официална среща за подобряване на взаимодействието в системата.

 

Една от столичните болници под сериозен натиск заради повишения брой на пациентите с Covid-19 е „Св. Анна“, позната още като „Окръжна болница“.

 

33% от леглата в лечебното заведение са заети пациенти с коронавирусна инфекция. От налични 160 Covid легла в болницата, в рамките на изминалата неделя приетите пациенти с коронавирус са били близо 180. 16 от леглата са в реанимация. 

 

Когато се изчерпат възможностите за легла, част от пациентите с Covid-19 спят в Спешното отделение под лекарски контрол и с осигурен кислород.

 

В УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" ситуацията също е много сериозна и в момента болницата не разполага със свободни легла за Covid болни. 

 

Всички пациенти, които са настанени в обособените Covid отделения на "Пирогов", са потърсили помощ в лечебното заведение в тежко състояние.

 

4 979 са ново диагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 1 800 от тях са установени с PCR, а 3 179 - с бързи антигенни тестове. 

 

84,23 % от новите случаи, установени през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал - Covid-19.

 

За изминалото денонощие са направени общо 26 780 теста. 6 596 от тях са PCR, а 20 184 - антигенни. Това показва Националната информационна система.