Български лекарски съюз (БЛС) ще поискат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) намаляване на броя на хоспитализациите в болниците, за сметка на повишаване на клиничните пътеки. Това стана ясно вчера, по време на започналите преговори между Съюза и Касата за Националния рамков договор, който за първи път ще е със срок от три години. 


Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров разкри какво се крие зад тази позабравена идея пред БНТ. „Това има два ефекта. От една страна, подобрени грижи за пациента, защото болниците няма да са принудени да въртят много пациенти само за да си изкарат прехраната. А от друга страна, ще получат повече средства, за да се подобрят възнагражденията на специалисти по здравни грижи. Това не означава, че се цели пациентите да се лекуват по-малко време в болниците.


От съсловната организация предлагат, когато пациентът влезе в лечебното заведение, да бъде лекуван толкова, колкото е необходимо, а не както досега - максимално бързо да бъде изписван, за да може да постъпи нов пациент, защото цените на клиничните пътеки са ниски и болницата не може да съществува в противен случай.По повод приетия на първо четене от Парламента бюджет на Здравната каса за 2020 г. д-р Маджаров коментира, че той по нищо не се различава от предходните няколко финансови рамки. И подкрепи здравния министър Кирил Ананиев в твърдението му, че в новия бюджет за здраве са заложени мерки, които ще гарантират провеждането на реформи от 2021 година.


„Разбирам тези мерки като възможност с парите да се осигури спокойствие на работещите в системата на здравеопазването, така че да не се наблюдават тазгодишните проблеми - имаше протести поради ниско заплащане на специалисти по здравни грижи, имаше и протести и на лекари от отделни специалности. Точно затова смятаме, че сами по себе си парите са една цифра, но е много важно да бъдат разпределени, насочени по начин, по който да бъде усетено от всички работещи“, допълни д-р Маджаров.


Председателят на съсловната организация отново заяви искането за въвеждане на потребителска такса за деца, която да се поеме от държавата. „Критерият за цивилизационност на една държава е грижата за децата, за майките и за пенсионерите. Но тази идея не бива да става за сметка на лекарите - в случая, на педиатрите. Така както държавата поема 1, 90 лв. за потребителска такса на пенсионерите, да го прави и за децата“, обясни той.