БЛС приключи сделката по придобиването на нова сграда, която да бъде своеобразен Дом на лекарите. 

 

Предстои Централата на БЛС, която години наред се помещаваше в Националния център по обществено здраве и анализи (бул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ 15), да бъде преместена в новата сграда на ул. „Доспат", до болница „Пирогов".  


 

През месец май 2022 г. 74-тият Събор на БЛС реши да инвестира и да даде мандат на Управителния съвет за започване на преговори за закупуване на сграда на лекарите в столицата. 

 

Закупуването на сградата от Българския лекарски съюз не е обвързано по никакъв начин с парцела в двора на Медицинска академия, който е собственост на съсловната организация и на който към този момент няма възможност да бъде построена сграда заради съдебен спор, уточняват от БЛС.

 

“Български лекарски съюз е второто учредено в световен мащаб сдружение на медици (след английското ) с над 32 000 члена към този момент, които за първи път, след повече от век, ще имат свой собствен дом!”, допълват още от Съсловието.

 

Съюзът е създаден през 1901 г. с цел да защитава интересите на лекарското съсловие и да определя хонорарите му. Постепенно неговата роля и функции се разширяват и той прераства във важен фактор за организиране на медицинската помощ в страната. Поради липса на министерство на здравеопазването по това време, БЛС дори определя здравната политика.

 

Първият председател на БЛС е д-р Димитър Моллов. През 1947 г. съсловната организация е обединена от правителството с Профсъюза на медицинските работници.

 

През 1947 г. БЛС е закрит от комунистическата власт, а имотите, които е притежавало съсловието, биват иззети, активистите му стават обект на различни преследвания. 

 

Още след демократичните промени през 1989 г. започва постепенното обединяване на гилдията, създават се самостоятелни 28 регионални дружества. На 13 януари 1990 г. БЛС е възстановен и проф. д-р Иван Киров е първият избран лидер на 27-ия Възстановителен събор.