От следващата седмица в някои области започва имунизирането срещу Ковид-19 на персонала и хората, настанени в старчески домове.

 

В началото на тази година министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че във втория етап от ваксинацията срещу коронавирус ще бъдат обхванати 15 хил. души от домове за възрастни хора и 11 хил. персонал.


 

На фона на тази информация, социални домове отказват да поемат отговорност за ваксинацията на хора, които не могат да направят личен избор дали да се подложат на нея, предава Bulgaria ON AIR.

 

Затруднението е свързано най-вече с настанените в домове възрастни хора, които страдат от деменция или умствена изостаналост.

 

Проблемът идва от това, че за да се постави ваксина срещу Ковид-19, трябва да бъде подписан документ за информирано съгласие. Проучвания показват, че наличието на деменция повишава риска от фатален изход при Ковид.

 

При възрастните хора в домове съществуват два варианта – решение от близки, а при липса на такива – изборът се прави от ръководството на дома. Не е ясно и къде ще се поставят ваксините при тези групи от хора.

 

Най-сложен е казусът при лицата под пълно запрещение, които нямат право да вземат решение за поставянето на ваксина, а здравните власти не са дали засега насоки за начина, по който да се процедира.

 

От 18-ти януари в някои области на страната ще започне втората фаза на ваксинирането срещу коронавирус. В нея ще могат да се включат работещите в социални заведения и в училища, като ваксинирането е безплатно и доброволно.

 

До момента първа доза от ваксина срещу Ковид е поставена на 17 686 души. Наличните ваксини в България са две - на Pfizer/BioNTech и Moderna.

 

След 18 януари ще започне поставянето на втората доза от ваксината на Pfizer на медицинските работници, които бяха имунизирани с първа доза в последните дни от 2020 г.

 

На среща вчера с представители на регионалните здравни инспекции във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Плевен и Русе, здравният министър подчерта, че ваксинирането в социалните домове и домовете за възрастни хора ще започне от тези, в които не е бил регистриран взрив на болни от коронавирусната инфекция.

 

Колко сериозен е проблемът и как ще се справят социалните домове? Вижте разговор по темата с Ели Апостолова, директор на дом за стари хора в с. Пчелище по Bulgaria ON AIR.