Неваксинираните домашни котки могат да бъдат преносители и да заразят стопаните си с болести като бяс и хламидии, алармират ветеринарни лекари. За да осведомят собствениците на домашни животни относно необходимостта от ваксиниране на домашните котки за първи път у нас започва информационна кампания, чиято цел е да предостави достатъчно факти на собствениците, за да могат те да направят информиран и отговорен избор.


Според ветеринарните лекари една от най-големите заблуди на собствениците на котки е, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено. Това се оказва напълно невярно, защото вируси и бактерии могат да бъдат донесени отвън или да проникнат по разнообразни начини. Поставянето на ваксината може не само да спаси живота на животното от болести с летален изход като котешката левкемия, но да предпази и членовете на семейството, при което живее.


В момента експертите отчитат около десет пъти по-ниски нива на ваксинация на домашните котки у нас в сравнение с ЕС. Официална статистика няма, но по данни от дългогодишните маркетингови изследвания на вносителите на ваксини за животни в България от около 600 000 домашни котки у нас, едва между 3 и 5% са ваксинирани. За сравнение, според маркетингови проучвания на производителите делът им в Европейския съюз е около 35%. Наблюденията показват, че голяма част от собствениците пренебрегват дори поставянето на задължителната у нас ваксина против бяс.Редовната ваксинация на котките трябва да започне около два месеца след раждането им като е необходимо подновяване на ваксинацията на определен период. Организаторите на кампанията съветват всички собственици да се посъветват с ветеринарен лекар, от когото могат да получат най-точна и подробна информация за конкретния случай.

NEWS_MORE_BOX

 

От няколко години в България има ваксини от последно поколение, които са разработени и произведени, така че на практика рискът за животното да бъде сведен до минимум. От тях са премахнати т. нар. аджуванти (стабилизатори), които могат да предизвикат локални нежелани реакции на мястото на поставянето.  


Зад каузата застава инициативен комитет, който обединява експертизата и усилията на десетки ветеринарни лекари, сдружения на ветеринарни лекари, асоциации на собственици на котки, организации за хуманно отношение към животните, висши учебни заведения, вносители на ваксини, държавни институции и популярни българи, които ще дадат личен пример.


Собствениците ще могат да зададат въпросите си и на фейсбук страницата на кампанията https://www.facebook.com/OKotki. От тази седмица там стартират и образователни игри с награда безплатна ваксинация. Посетителите ще могат да видят и котките на известни българи, които заедно с любимците си вече са лица на кампанията. Сред тях са Ваня Щерева, Калин Вельов, Лора Караджова, Мария Бонева, Снежана Макавеева и др.