В дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, област Видин, са потвърдени 4 случая на COVID-19, съобщи Министерство на здравеопазването. Домът е поставен под карантина.


Епидемиологичното проучване показва, че едно от лицата, настанени в дома, е било пациент в неврологичното отделение на видинската болница. След дехоспитализация лицето се е завърнало в дома, а впоследствие отново е прието в лечебното заведение. При второто настаняване е направен PCR тест за COVID-19 и при пациента е доказана коронавирусна инфекция. Пациентът с положителна проба остава за лечение в областната болница.


В дома са настанени общо 26 човека, а 16 души е персоналът, който ги обслужва. До момента са установени още три случая на възрастни хора, с което броят на лицата от дома, при които е установен COVID-19, става общо 4.В рамките на утрешния ден се очаква да излязат резултатите от тестовете на контактните лица, служители и обитатели на дома. 


Днес се очаква и областният оперативен щаб в Плевен да обсъди ситуацията с регистрираните случаи на коронавируса в село Буковлък, предаде БНР. Вчера имаше 13 положителни проби, но само една от тях беше на жител от плевенското село. 


„Това стана причина да не се затваря населеното място късно вечерта“, каза областният управител Мирослав Петров, който е и председател на областния оперативен щаб. Наложени са превантивни мерки и карантина, но днес на заседанието ще се анализира отново ситуацията. Продължават изследванията, които ще дадат допълнителна картина.


След като по-рано днес, пък бе ограничен достъпът до джамиите за празника Рамазан, и насрочените за 1 май национални чествания в Панагюрище, посветени на 144 годишнина от избухването на Априлското въстание, са отменени. 


Кметът на общината Никола Белишки заяви, че нито една от предвидените масови прояви няма да бъде проведена. „Ще призовем и хората от общината по подходящ за тях начин да изразят своята почит и преклонение пред героите от април 1876 година, тъй като в Панагюрище няма род, който да не е пряко свързан със събитията от април 1876 година“, допълни той пред националното радио.