Иновативни методи за геномно изследване и генна терапия ще бъдат дискутирани в рамките на Софийски фестивал на науката 2020.

 

Генната терапия засега е експериментален метод, при който се използват гени за лечение или предотвратяване на болести. Изследователи смятат, че благодарение на този метод в бъдеще заболяванията ще се лекуват чрез въвеждане на функциониращо копие на ген в тялото или чрез премахване на дефектен ген, вместо да се прибягва до лекарства или операция. И тук идва големият въпрос – как анализите на човешкия геном допринасят за избора на най-доброто лечение? Доколко и за кои болести е приложима генната терапия и какви са най-актуалните научни подходи?


 

Чрез цялостно геномно изследване могат да се открият причините за всички известни генетични болести, да се постави точна диагноза, след което да се назначи адекватната терапия. Геномното профилиране на тумора дава информация за промените, които могат да бъдат атакувани с таргетни терапии и имунотерапии, които с най-голяма вероятност ще са ефективни за лечението на конкретния пациент.

 

За новостите в тази ключова за медицината област ще говорят изтъкнати специалисти от Асоциациятана научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). На сцената излизат международнопризнатите специалисти в областта на генетичните и геномни изследвания – проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория и член на Академичния съвет на МУ – София, и проф. Радка Кънева, изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина в МУ – София и ръководител на българския хъб на Европейската научна инфраструктура за биобанкиране – BBMRI-ERIC. И двамата са сред учредителите на Българската асоциация по персонализирана медицина. Домакин ще бъде д-р Петър Ефтимов, молекулярен биолог, ветеринарен лекар, преподавателв СУ „Св. Климент Охридски“ и победител в конкурса за комуникация на наукатаFameLab 2016.

 

В рамките на събитието ще бъдат организирани дискусия на тема „Игра на гени“, а желаещите да тестват знанията си по генетика могат да се включат онлайн в Научен куиз: Генетика и още нещо. Той ще се проведе в четири кръга, а участието в него е предвидено за отбори между 2 и 4 души.

 

Десетото юбилейно издание на Софийски фестивал на науката ще се проведе на 26 и 27 септември в София Тех Парк, а в периода 28 септември – 2 октомври ще се проведе дигитално за училищни групи.