Всеки, който има желание да вземе и попълни своя донорска карта или пък да получи повече информация за нея, може да го направи през следващите дни в няколко обособени пунктове в центъра на София. На 20 и 27 ноември от 14 ч. до 18 ч. донорски карти ще се раздават в мобилните пунктове пред Народния театър „Иван Вазов” и НДК, а на 21 ноември, в Деня на християнското семейство, сутринта доброволци на Български младежки Червен кръст (БМЧК) ще раздават донорски карти пред храмовете „Св. Александър Невски“, „Света София“ и „Света Неделя“.


Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ и ще продължи до 3 декември. 


На 28 ноември от 11:30 ч. до 13 ч. Донорска карта може да се вземе и в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”. Доброволци на Българския младежки Червен кръст ще раздават карти и по време на традиционната студентска кръводарителската кампания на 19 ноември в Национална спортна академия, на 26 ноември в Нов Български университет, на 28 ноември в Биологическия факултет, на 3 декември във Факултета по математика и информатика на СУ.В София донорски карти ежедневно могат да бъдат получени и в централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер" 76, в Центъра за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. „Дондуков" 61, както и в петте териториални центрове на Столичната организация на БЧК, намиращи се в: ж.к. „Стрелбище”, ул. „Златни врата” 15; ж. к. „Люлин”, бл. 711,вх. Б; ж.к. „Надежда” ул. „Болярска” 63; кв. „Редута” ул. „Едисон” 46; ж.к.”Бели брези” бл. 3. Всеки желаещ да притежава „Донорска карта“ може да я принтира и от сайтa на кампанията (www.zajivot.bg).


По данни на Министерство на здравеопазването близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население.