Доброволци ще могат да даряват кръвна плазма за лечението на тежки случаи на Ковид-19 и във Варна от 16 ноември.

 

Дотогава във варненския център по трансфузионна хематология ще се извършва подбор на дарители, предава БНР.


 

Центровете за даряване на кръвна плазма понастоящем са само два и се намират в София. Това е причина много желаещи дарители да се отказват, а други да пътуват до столицата.

 

За да насърчи повече хора да даряват, Сдружението за лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма обяви, че поема пътните разходи на хора, които не живеят в София.

 

Откриването на пункт за вземане и обработване на кръвна плазма във Варна ще облекчи процеса по даряване, защото двата пункта в София не могат по поемат всички желаещи.

 

От областната администрация във Варна посочват, че ще осигурят безплатен транспорт на всички доброволци от Шумен и Шуменска област.

 

Центърът по трансфузионна хематология във Варна има два апарата за тромбофереза, с които може да се извлича кръвна плазма от преболедували Ковид-19.

 

Досега обаче те се използват само за добиване други кръвни продукти.

 

За да се извлича кръвна плазма с апаратурата са необходими скъпи консумативи и техника за нейното съхранение, с които кръвният център не разполага.

 

За да бъдат закупени, доброволци от Варна организираха успешна кампания за набирането на средства.

 

Консумативите са вече поръчани, като цената на един сет е около 300 лв.

 

Очаква се процедурата по даряване на плазма във Варна да стартира от 16-ти ноември. До 10 човека на ден ще могат да се включат като доброволци.

 

Дотогава ще се извършва подбор на дарителите, които трябва да преминат през задължителни изследвания и документация.

 

Четири са обучените медици от кръвния център във Варна, които могат да работят на апаратите. Около час-час и половина трае самата процедура, която е по-щадяща в сравнение с обикновеното даряване на кръв.

 

От Сдружението за лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма настояват правителството да съдейства за отварянето на центрове за даряване на плазма в цялата страна.

 

Сега това се случва само в Националния център по трансфузионна хематология в София и във ВМА.

 

Очаква се скоро да заработят центрове за даряване и в Стара Загора, Пловдив и Плевен.

 

60 човека, преболедували Ковид-19 и изградили антитела, са дарили реконвалесцентна плазма от началото на месец ноември в Националния център по трансфузионна хематология.