Доброволна карантина с болничен лист е възможна само срещу доказателства, че пациентите са били в заразена зона. Това е позицията на личните лекари, които също призоваха всички, които се връщат от зоните с разпространение на коронавирус, да останат в изолация в рамките на 14 дни.


За да няма злоупотреби, медиците настояват да има необходимите доказателства, че пациентите са били в заразена зона. „Естествено трябва да бъдем информирани, че наистина се завръщате от такова огнище, че наистина е бил в зона, рискова за развитие на коронавирус и че наистина трябва да бъде поставен под карантина“, обясни Гергана Николова пред Bulgaria ON AIR.

 


Днес председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова увери, че здравноосигурените български граждани могат да ползват болничен, ако се налага да останат под карантина заради новия коронавирус.


За повече яснота и правила за болничните се обявиха и синдикатите. В откритата си позиция от КНСБ отбелязват, че доброволния болничен, ако не е съгласуван с работодателя, ще доведе до редица спорове.


Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова е категорична, че за доброволна карантина с болничен лист са нужни доказателства и разбиране от всички страни. „Действително при карантина се издава болничен лист еднолично от общопрактикуващ лекар за срока на карантината. Но за поставяне под изолация трябва да има конкретни основания, които не са твърдения на пациента за престой в Милано за три дни през последния уикенд“, пише тя.


Чл. 61 от Закона за здравето предвижда задължителна изолация в лечебно заведени на лица, болни и заразоносители от изрично посочени заболявания. Когато съществува заплаха за здравето на гражданите, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на заразоносители и болни от болести, извън посочените (такава няма издадена).


Изолация и лечение на болни от заразни болести извън посочените в чл. 61, ал. 1 от ЗЗ може да се осъществяват в домашни условия след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.


В тази връзка законът реферира към Наредба № 21 ОТ 18 ЮЛИ 2005 Г. За реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести, в която са предвидени конкретни действия по регистрация, съобщаване и отчет на заразни болести, включени в списък към самата наредба, като са приложени дефиниции за възможен, вероятен и потвърден случай.


„Както се досещате, COVID - 2019 не е сред посочените заболявания, т.е с тази наредба не са въведени дефиниции в тази връзка. В нея обаче е предвидена възможност при възникване на нови заразни болести с потенциален риск от епидемично разпространение, министърът на здравеопазването да разпореди:


1. Задължителна регистрация, съобщаване и отчет на заболявания извън посочените в този списък;
2. Конкретни мерки, ред и начин на надзор в съответствие с епидемичната ситуация.


На страницата на Министерство на здравеопазването има дефиниция за възможен и за вероятен случай на COVID-2019, която е приета и от Световната здравна организация. Дефиницията включва освен анамнеза за пътуване в области с настоящо предаване на 2019-nCoV и лицето да е има конкретни симптоми (кашлица, зачервено гърло, затруднено дишане), изискващи или не хоспитализация. Следователно, само на базата на твърдение за пътуване в области с настоящо предаване на 2019-nCoV личен лекар трудно би могъл да обоснове издаването на болничен лист за поставяне под карантина.


Ситуацията не е обичайна и е нормално законът да не ни предоставя идеалното ѝ решение“, обобщава адвокат Шаркова.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала...