Като „временно затруднение“ определи липсата на радиофармацевтици за онкоизследвания, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Пред БНР тя припомни, че от Александровска болница са готови да поемат прегледите с ПЕТ скенер и ядреномагнитен резонанс на онкоболните пациенти. Междувременно се търси и друга фирма, която да може да достави липсващия изотоп.


Преди дни стана ясно, че Министерство на здравеопазването е сключило договор с фирмата – единствен доставчик у нас на въпросните радиофармацевтици, на 31 май 2018 г., но условията по него не са изпълнени. „Въпреки проведените срещи с управителя на компанията и уверенията му, че остатъчните количества по договора ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се случи“, съобщиха от администрацията.


„Ситуацията е наистина неприятна за всички, търси се решение, не бива да се създава паника, защото вярвам, че е временно затруднение и ще се намери друга фирма. Трябва да се предвиди и разходът, който от едното изследване ще бъди прехвърлен към другото изследване. И в този смисъл е по-важен интересът на пациентите. Вярвам, че в този период, в който имаме затруднения с доставката, Касата ще реагира адекватно, ще позволи увеличаване на лимита за провеждане на ПЕТ-скенерово изследване“, допълни още д-р Дариткова.Трайно решение на проблема се очаква до около 3 месеца, но от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания споделят, че това е твърде много време за човек с подобна диагноза. Евгения Александрова от асоциацията коментира пред БНР, че „ситуацията търпи критика, а отговорните институции би трябвало да предвиждат подобни проблеми и да имат полезен ход“. Тя обаче е убедена, че за всеки казус ще се намери решение.

 

„Не бих казала, че има някаква истерия сред пациентите. До този момент нямаме нито едно обаждане или заявка от пациент, че процесът на диагностика или въобще личния му проблем търпи някакво затруднение, което по никакъв начин не прави ситуацията по-малко притеснителна“, каза още тя. Александрова предположи, че намаляването на цената на изотопа в обществената поръчка е причина търговците да не проявят интерес към доставката му и изтъкна, че в миналото е имало подобни случаи с други медикаменти.