Към тази сутрин в страната няма доказан пациент с коронавирус. Негативни са резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия (ВМА). „Днес очакваме да дойдат пробите от Русе, Бургас и Сливен. През нощта във ВМА са постъпили двама души, които са поставени под наблюдение, тъй като са с минимална грипоподобна симптоматика“, заяви по време на сутрешния брифинг генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус COVID-19.


Той подчерта, че на този етап няма потвърдени случаи на заразени в Румъния и Сърбия, а по отношение на медийните публикации за акостирал у нас кораб с китайски граждани уточни, че екипажът за последно е бил в рисков регион преди 40 дни. „Екипажът не е допуснат въобще да слиза, въпреки че по правилата те отдавна са преминали карантинния период“, допълни експертът.


На фона на усложнената обстановка с COVID-19 у нас, проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания предупреди, че в страната се очаква втора грипна вълна с увеличено епидемично разпространение на грипни вируси „В”. „Това трябва да бъде отчетено – препоръчваме приемането на витамин D, както и всички мерки, които бяха по време на пика на грипната епидемия – ограничаване на контактите, миене на ръцете, ако няма маски – изпозлването на шалове”, подчерта проф. д-р Кантарджиев.Вчера здравните власти са изпратили писмо до всичките областни управители от името на оперативния щаб. В него се настоява за свикването на обласните медицински съвети, в които влизат всички директори на болнични заведения в съответната област, директорите и представители на Регионални здравни инспекции (РЗИ).


Въз основа на получената информация Кризисния щаб ще изготви карта къде и с какво разполага страната като усилени сили. „Тук вече говорим и за план Б. Благодаря на директорите на „Пирогов” и Александровска болница, които вече заявиха своята готовност да претрансформират в стационари сградите на съответно Клиника по токсикология и Кожна клиника. Във ВМА Клиниката по психиатрия ще бъде затворена, което ще осигури още 40 легла“, допълни проф. Мутафчийски.


По военна линия се обсъждат варианти и за останалите ни болници в страната. „Говорим за мобилизиране на здравната система да поеме удара и за мобилизиране на гражданското съзнание за всеки един от нас“, подчерта още ръководителя на Кризисния щаб.


Здравните власти отново са изпратили подробни указания за координиране на действията с всички лечебни заведения, центрове за спешна помощ и филиалите към тях, гранични контролно-пропускателни пунктове, летищни и морски власти. Дадени са указания и за привеждането в пълна готовност на всички инфекциозни структури в страната за хоспитализация, диагностика и лечение на евентуални случаи на заразяване с COVID-19.


Разкриват се и две нови лаборатории, в които лечебните заведения ще могат да изпращат проби за новия коронавирус. Двете лаборатории ще започнат работа до края на седмицата – съответно в градовете Варна и Стара Загора. До 25 февруари, в Националната референтна лаборатория за изследвани 43 проби, като всички са отрицателни.


Ден след като бе сформиран оперативен щаб, бе проведено и тренировъчно занятие. Структурите на Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, МВР и останалите институции, ангажирани със ситуацията, демонстрираха действия при хоспитализация на рискови пациенти със съмнения за носителство на новия коронавирус COVID-19. Учението започна на Терминал 2 на Летище „София”, където бяха засечени „пациенти”, проявили съответната симптоматика. Те бяха транспортирани и настанени в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА, където бяха настанени в специални изолирани стаи.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала...