Бързото разхлабване на мерките и дълго подтисканото чувство, че трябва да спазваме някакъв контрол, направи хората абсолютно непредпазливи, дори ги накара да мислят, че няма такава инфекция. Това доведе до трайно нарастване на броя на заразените. Това каза в Сутрешния блок на БНТ проф. Асен Балтов - изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и прогнозира, че до края на септември заразените с COVID-19 вероятно ще бъдат над 20 000.


Експертът коментира кризата с коронавируса, както и за отпускането на повече пари за болниците, както и за заплати на медиците, които са на първа линия. „Днес в болниците има 699 пациенти, от които 40 са в тежко състояние и са реанимация. При нас тази тенденция е постоянна от началото на юли. До момента само в „Пирогов“ сме лекували и лекуваме 91 пациенти, от които 51 са изписани“, съобщи той.


По думите му трайна е и тенденцията около 14-15% от заразените с новия коронавирус постъпват в болница за лечение. Около 5% от тях са в тежко състояние и се нуждаят от реанимация.„Рязко спадна възрастта на нуждаещите се от болнично лечение, защото младите са най-активната група хора, които не се и съобразяват с мерките, които бяха наложени - младите между 20 и 45 години. Прави впечатление, че възрастните хора все още се страхуват, спазват мерките и постъпват правилно, като носят маски не само в затворени помещения, а и докато са на улицата“, подчерта още проф. Балтов.


Пред националната телевизия председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров също изрази тревога от увеличаващия се брой на заболелите от COVID у нас и факта, че все повече страни започват да въвеждат карантина за български граждани. „Лекарите и сестрите, които работят в болниците, са практически най-застрашени от заразяване. Основна грижа на държавата трябва да е кадровият потенциал на здравеопазването“, подчерта д-р Маджаров.


От парите, които се осигуряват за здравеопазването по новите мерки на правителството, се предвижда 30% увеличение на заплатите на лекарите, които имат отношение в работата си към коронавируса. Председателят на БЛС уточни, че се предвиждат поредица от мерки, сред които и тази.


„Трябва да отбележа, че такова чувствително увеличение на заплащането на медицинските кадри, заети в държавните учреждения, като РЗИ, като Центровете за психично здраве, за белодробни болести, тези, които би трябвало държавата директно да финансира, отдавна не сме наблюдавали. Приветствам, че новият здравен министър е успял да защити такова увеличение от 30%" - там са изключително ниски заплатите“, подчерта още д-р Иван Маджаров.