Националната здравна карта няма да бъде коригирана, решиха народните представители в петък, от опозицията припомниха, че е много вероятно тя да бъде атакувана в съда


Два модела за развитие на здравната система в България ще предложи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Те ще бъдат част от цялостна концепция за развитие на системата, която трябва да бъде представена в Народното събрание в срок до 30 септември. Това стана ясно по време на редовния петъчен парламентарен контрол, след като народните представители приеха решение, предложено от ГЕРБ и отхвърлиха предложение на „БСП за България“.

 


Опозицията настояваше до 1 август да бъде разработен коригиран модел на Националната здравна карта, да бъде изготвен нов вариант на здравно-осигурителен модел, заедно с нови модели за финансиране и административно управление на системата. Левите депутати настояваха също така да бъде приет план за стабилизиране на изпадналите в тежко финансово състояние областни и общински болници.

 

Второто предложение получи одобрението на 105 народни представители срещу само 54 гласа „против“ и 1 въздържал се. Така министърът на здравеопазването получи тежката задача да разработи заедно с екипа си нова визия за развитието на здравеопазването, която трябва да промени и изцяло неговия облик. В приетото решението се подчертава ясно, че новата концепция ще трябва да премине през широко обществено обсъждане, в това число и като се вземат предвид  становищата на съсловните и пациентските организации.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

По време на разискванията министър Кирил Ананиев обясни, че двата модела ще бъдат предоставени на вниманието на народните представители, за да се отчетат „плюсовете и минусите на всеки един от тях“ и след това „заедно с депутатите ще бъде избран този, който ще бъде полезен за хората и по който има консенсус“.

 

В рамките на дебата, който първоначално бе фокусиран върху Националната здравна карта здравният министър посочи, че темата е обсъждана многократно и с нея и в момента се спекулира. Той призна, че в първоначалния вариант е имало пропуски, които обаче в голямата си част са били отстранени след постъпилите предложения. Кирил Ананиев бе категоричен, че болничните легла в Националната здравна карта не са инструмент за ограничаване на финансирането на лечебните заведения.

 

След множество изпълнени с крайни емоции изказвания отстрана на депутати от опозицията предложението за корекции не беше прието, а министър Ананиев повтори тезата си, че „на картата трябва да се гледа като то на преходен инструмент, който ще ни отведе до онова бъдеще на системата, което бихме искали да изработим и да имаме". В отговор обаче му бе припомнено, че въпреки промените, направени в първоначалния вариант, в момента  има ясни сигнали от граждански и пациентски организации, че здравната карта ще бъде оспорвана по съдебен ред.