Министерството на здравеопазването ще изготви единен регистър на хората с психични заболявания до есента. Това обеща пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

 

Той ще бъде финансиран с 15 милиона лева по Норвежкия механизъм, като за създаването ще бъде съставена междуведомствена работна група.


 

Наболелият въпрос за липсата на регистър на психоболните българи се разрази с пълна сила след трагедията в Лясковец, при която 53-годишният психично болен Петко Савов уби командос и рани други трима при спецакция на полицията за отнемане на незаконно притежавани от стрелеца оръжия.

 

От години у нас никой не знае колко са душевноболните в страната.

 

За буксуването е отговорна част от психиатричната колегия, която е активно против. Официалният мотив е, че регистърът нарушавал правата на пациентите и може да се стигне до злоупотреби.

NEWS_MORE_BOX

 

В момента никой психиатър не знае кой пациент кога, къде, как, защо и по какъв повод се е лекувал. Всяко лечебно заведение поотделно издава справка дали някой психично болен се води или се е водел на отчет там.

 

Така, ако трябва да се провери дали конкретен болен е освидетелстван някъде, трябва да се питат поотделно всички 12 държавни психиатрии, 12-те центъра за психично здраве, всички 23 отделения по психиатрия в многопрофилни болници в страната и още 5 отделения в университетските лечебни заведения, както и всички амбулаторно практикуващи психиатри, посочват експерти.

 

От липсата на система се облагодетелстват центровете по психично здраве, които за всяка справка искат между 10 и 40 лв.

 

С електронизиране на мрежата подобни тарифи ще отпаднат и всеки оторизиран психиатър ще може да издава удостоверения кой пациент къде и как се лекува.