До 60 % от лекарствата, които се продават в интернет, са фалшиви. Това съобщи доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, по време на заседание на комисията по здравеопазване в парламента. 
 
В момента не се осъществява контрол върху продажбата на фалшиви лекарства. Необходими се законодателни промени, с които ситуацията в тази пазарна ниша да се промени. Първата стъпка в тази насока е система за верификация на лекарствата. 
 
„Самата система има за цел да генерира информация, до която ще имат достъп и контролните органи. Продажбата на лекарства по интернет е незаконна, с изключение на лекарства в сайтове, създадени към реални аптеки, които носят лого, което ние разпространяваме. По отношение на интернет, тъй като са правени такива проучвания, е установено, че до 60% от лекарствата, продавани по интернет може да са фалшиви“,  обясни Стоименова. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
"Не сме в състояние да контролираме продажбата на лекарства в интернет. Там, където разберем спираме, където видим нещо, ние сме сезирали съответните органи. Как ние точно ще го контролираме, този процес е въпрос на законодателна инициатива, ние да влезем в действие. Доколко в аптеките влизат такива лекарства, това е въпрос на проверки, които са по план на Изпълнителната агенция по лекарствата", каза заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева, цитирана от БНР.