До 6 месеца трябва да бъде въведена електронната здравна карта, заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Стоян Тонев, цитиран от БНР.

Първите карти може да са готови още на 1-ви август.


Той посочи, че е необходимо да се промени Законът на личните данни, като е нужно да влязат точни текстове кой има достъп до данните от електронна здравна карта на пациента.


Електорнната здравна карта не е готова, тъй като информацията в нея трябва да е изключително прецизна и точна. Според Тонев електронно здравеопазване може да има, само ако има законодателни рамки за приложението му и увери, че усилията на здравната комисия са изцяло в тази посока.


NEWS_MORE_BOX


Според него някои от подводните камъни, които съществуват, са свързани със защитата на личните данни и Закона за достъп до информация. В Англия, например, електронното здравеопазване е коствало "главата" на трима здравни министри и 14 млрд. паунда.


Директорът на "Пирогов" проф. д-р Стоян Миланов заяви пред "Хоризонт", че досега в усилията ни да се въведе електронно здравеопазване са похарчени над 100 млн. лв.

 

Електронното досие ще е животоспасяващо за пациентите на спешните центрове като "Пирогов", посочи той.

 

Спешната болница разполага с електорнизирана система и за медицинската информация, и за счетоводно-финансовата, а това е полезно за следене и на качеството на лечение, и на разходването на средства, каза Миланов.

 

Електронните услуги в "Пирогов" са въведени за две години.