20 до 30% повече случаи на марсилска треска и лаймска болест се наблюдават у нас, в сравнение с миналата година. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV. Причината се крие в много влажната пролет и последвалите високи температури.
 
„На много места се е задържала вода и в комбинация с много високите температури се получават идеалните условия за развитие на комари. Кърлежите също обичат богатата зеленина, богатата растителност. В момента има 100 души болни от лаймска болест и 70-80 от марсилска треска, въпреки че сме едва в началото на сезона“, отбеляза още д-р Кунчев. 
 
Относно вируса Зика, специалистът заяви, че и в България има подходящи условия за пренос и разпространение на заразата.
 
„След като вече има 750-760 случая, внесени в Европа, ще има и в България. Това не е толкова страшно, защото в 70% от случаите човек даже няма да разбере, че е заразен с вируса, толкова леко протича. Или няма симптоми изобщо, или е като летен грип. Опасното при Зика е досегът с бременни жени и то в началото на бременността“, каза главният държавен здравен инспектор.
 
Д-р Ангел Кунчев припомни, че освен Зика и марсилска треска, комарите пренасят и други болести, като западнонилски енцефалит и нодуларен дерматит, който се разпространява сред животните. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Надяваме се, че това, което ветеринарните органи правят в общините като обработка и дезинфекции, ще помогне донякъде и за болести, които касаят човека“, коментира още той.
 
Кунчев коментира и актуалната тема за летните вируси.
 
Ентеровирусите, които са характерни за летния сезон, се размножават изключително бързо и лесно там, където има много хора.
 
Именно поради тази причина, от голямо значение са личната и обществена хигиена, обясни още той.  
 
„За да сме устойчиви на вирусите на първо място е много добрата лична хигиена, особено на плажа и на излет. Второ – да оглеждаме тялото си и на децата след връщане у дома дори от парка, защото кърлежи има навсякъде. Нужно е да се използват репеленти и да се избягва носенето на къси ръкави там, където могат да ни ухапят комарите, особено в най-активното им време  - 18-20 часа“, посъветва специалистът.