До три месеца се предвижда Клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска“ да бъде преместена на територията на друга клиника с необходимия капацитет от лекарски кабинети и стаи за пациенти. Това стана ясно, след като през уикенда падна част от тавана на отделението. При инцидента няма пострадали, предаде БНТ.


Клиниката по алергология е една от трите сгради в най-лошо състояние на територията на Александровска болница. Според директора й причината за срутването е възрастта на сградата - тя е построена преди повече от 100 години.


„Ние сме предприели необходимите действия от доста време назад. Направени са укрепителни ремонти на сградата, в размер на около 230 000 лв, от които около 130 000 лв са отпуснати като целеви средства от министерство на здравеопазването за укрепване на сградата“, обясни доц. д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска“.Причината за срутването на тавана в Клиниката по алергология вероятно е спукана греда, което е довело до отлепване на мазилката. Въпреки че покривът е ремонтиран, вследствие на валежи, върху тавана на лекарския кабинет има и мокро петно.


В момента на срутването на тавана в лекарския кабинет не е имало хора. Лекарите вече са преместени в друг кабинет. Опасност за живота и здравето на пациентите няма, категоричен е доц. Д-р Ангелов. Продължават огледите от инженери, които да оценят актуалното състояние на сградата.

 

През последните три години Алергологичната клиника на УМБАЛ „Александровска“ се превърна в център за диагностика и лечение на хроничната уртикария с международно признание от Европа и САЩ. Годишно в нея се лекуват 1300-1500 болни, а в Поликлиничния сектор ежегодно се консултират над 30 000 болни от цялата страна.


В момента Клиниката по клинична алергология е единствена по рода си в 6-те медицински университета в страната. В нея се извършва университетско преподаване по клинична алергология в рамките на курса по вътрешни болести на студенти и на лекари – специализанти, лечение – амбулаторно и стационарно на болни с алергични заболявания и научно-изследователска дейност по направлението Клинична алергология.