В края на 2019 година населението на България е под 7 милиона души, а до 2030 година най-оптимистичните очаквания на социолозите са да наброяваме около 6 милиона души. Това заяви пред БНР проф. Татяна Коцева - социолог и учен в катедра по демография в Института за изследване на населението и човека към БАН. Тя коментира вчерашното решение на Министерски съвет, с което беше одобрен план за 2020 за изпълнението на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението на България до 2030 година. Приоритетите са забавяне на негативните демографски последици и намаляване на броя на населението, преодоляване на негативните последици от неговото застаряване, както и на последиците от разпространението на COVID-19.


„В мерките за подобряване на раждаемостта и подкрепа на семействата и децата , които са залегнали като приоритети в Плана за изпълнение на националната демографска стратегия до 2030 година, няма нищо ново и различно“, коментира проф. Коцева.


Тя бе категорична, че за да има промяна в демографското състояние, трябва да има много силни стимули. „Доста е оспорвана идеята за повишаване на раждаемостта в условията на пандемия. В България нямаме подобни изследвания за този период. Но според едно изследване на Лондонското училище по икономика и политически науки, правено преди два месеца сред млади хора между 18 и 34 годишна възраст, в пет европейски страни резултатите сочат, че над 50 на сто от разпитаните залагат на стратегията – „отлагане на раждането на дете“.Когато икономическите условия в една страна се влошат, това е естествена стратегия, коментира още проф. Коцева. „У нас има един лек пик на ражданията от 2004 година до 2010 година. След това следва плавно намаление. Така че бихме казали, че идеята е сега поне да се запазят сегашните нива на раждаемост“, допълни тя.


По повод смъртността, данните на Националният статистически институт сочат, че само за последните две седмици на юли и една седмица на май месец, има малко увеличение на смъртността, спрямо същия период за миналата година. По думите на проф. Коцева като цяло България се отличава с висока смъртност заради застаряващото население, но другите аргументи са свързани с качеството на здравната грижа и нездравословния начин на живот у нас.