До десет дни Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ ще минат през Националния съвет за тристранно сътрудничество, Министерски съвет и ще бъдат внесени в парламента. Около това решение си стиснаха ръцете министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на финансите Владислав Горанов и представителите на и за хората с увреждания, предаде БТА.


Целта е до средата на декември двата проекта да бъдат приети и да влязат в сила от първи януари 2019 г., съобщи Владислав Горанов. В бюджета за 2019 г. се отпускат допълнително 150 млн. лева за политики на хората с увреждания, допълни Бисер Петков.


Министър Горанов подчерта, че държавата ще даде през 2019 г. около 2,5 млрд. лева за всички хора с увреждания, включително парите отпускани през Държавното обществено осигуряване. Парите за политиките, предвидени в двата законопроекта стават 350 млн. лева за 2019 г. и практически се удвояват.Месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания ще е както следва:

 

  • От 50 до 70,99 на сто степен на увреждането в размер на 7 на сто от линията на бедност;
  • От 71 до 90 на сто степен на увреждането в размер на 15 на сто от линията на бедност;
  • Над 90 на сто степен на увреждането в размер на 25 на сто от линията на бедност;
  • Над 90 на сто степен на увреждането с чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване в размер на 30 на сто от линията на бедност;
  • И над 90 на сто степен на увреждането с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност в размер на 57 на сто от линията на бедност.

В проекта на закона за лична помощ ще се въведат ограничения за 2019 г. - потребители могат да бъдат лицата с трайни увреждания с определени 90 и над 90 на сто степен на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, с право на чужда помощ.

Децата с трайни увреждания, с определени 50 и над 50 на сто степен на увреждане, с право на чужда помощ. Както и децата с трайни увреждания, с определени 90 и над 90 на сто степен на трайно намалена работоспособност, без право на чужда помощ. Ще има и ограничение за максимален брой часове за ползване на личната помощ от ползвател - съобразно индивидуална оценка, но не повече от 168 часа месечно или до 8 часа на ден.


Очаква се правилникът за прилагане на Закона за хората с увреждания и методиката за индивидуалната оценка да са готови да началото на април 2019 г.


Представители на организациите на и за хората с увреждания допълниха, че протестите им ще продължат до окончателното приемане на двата законопроекта.