Продължителността на Covid изолацията в България се намалява от 10 на 7 дни, а на карантината – от 7 на 5 дни, считано от 18 август (четвъртък) 2022 г.

 

Естеството на противоепидемичните мерки и етапа на въвеждането им е съобразено с актуалната епидемична ситуация. 


 

Министерството на здравеопазването я проследява спрямо съответната тенденцията в показателите. Мерките ще се определят на седмична база от експертната група, формирана от здравният министър. 

 

Мерките да се преразглеждат на 7 дни е практика, утвърдена и вече доказано работеща в редица европейски държави. В тази връзка бе решено продължителността на карантината и изолацията да бъде намалена, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че от четвъртък, 18 август, лицата, при които лабораторно е доказан Covid-19, ще подлежат на изолация за период от 7 дни, а не както досега – за 10 дни, а контактните лица ще подлежат на 5-дневна карантина (досега карантината беше с продължителност от 7 дни). 

 

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни, са преболедували  Covid-19, както и тези, които в рамките на последните 3 месеца имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна ваксина

 

„Промените влизат в сила след издаването на заповедта na 18 август 2022 г. За хората, които към момента са под карантина или изолация, т.е. тези в заварено положение, ще важи новият ред“, уточни доц. Кунчев.

 

„В момента всички регионални здравни инспекции разполагат с достатъчно количество безплатни антигенни тестове, от които гражданите могат да се възползват. Работят и ваксинационни центрове. 

 

Предстои да се подпише анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г., което ще позволи със задна дата да се заплаща поставянето на ваксини срещу Covid-19, а общопрактикуващите лекари да издават направления за изследване с антигенни тестове. 

 

Преустановихме и практиката лекарите да събират по 5-10 пациенти, за да бъде отворен флакон от съответните ваксини. По този начин гарантираме навременен достъп на всеки желаещ да се имунизира”, допълни д-р Меджидиев. 

 

Той твърди, че решението дали човек да се ваксинира или не е лично, а задължението на Министерството на здравеопазването е да осигури възможност за ваксинация и тестване на всички граждани.