След серията протести на педиатрите от Специализираната детска болница в София днес ще бъде подписан анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности, който отразява увеличението на цените на значителен брой клинични пътеки с между 10 и 30%.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС) ще подпишат документа, като за да се обезпечат финансово увеличените цени на клиничните пътеки, от Надзорният съвет на Касата по-рано освободиха 50 милиона лева от резерва си.


Според Анекса в областта на неонатологията увеличението на клиничните пътеки е с 20-30% или от 1440 до 1670 лв. Увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2 400 лв., На сто процента е увеличена клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст  - 2400 лв. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детската възраст - 1300 лв.Все още се чака социалните партньори в лицето на синдикатите и работодателите у нас, да изпратят становищата си по Методиката за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ. Тя бе представена в началото на юни от министър Кирил Ананиев, като акцент в нормативния документ е минимум 50% от приходите от дейности, финансирани от Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) и Министерство на здравеопазването, както и приходи от потребителски такси, наеми и други услуги, да се разпределят за възнаграждения за работещите в лечебните заведения.


По-рано в студиото на Bulgaria On AIR здравните експертите – доц. Спас Спасков и бившия здравен министър д-р Мими Виткова, също подчертаха, че решаването на проблеми с отпускането на още средства от властта не работи. „Възнагражденията на лекарите могат да се регулират също през клиничните пътеки.  Първо трябва да променим начина на разплащане в съответната специалност и тогава проблемът ще се реши сам. Самата Национална здравноосигурителна каса няма концепция - вървим с даване, а не е хубаво, трябва и да се заработва“, допълни доц. Спасков.