На днешния ден светът за пореден път отбелязва Световния бъбречен ден. Той се чества всеки втори четвъртък на март от 2006 г. насам и протича под егидата на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести и Международното дружество по нефрология.

 

Идеята е да се обърне внимание на опасността от бъбречните заболявания и важността от ранното им диагностициране.


 

Според проучване на Българската бъбречна асоциация почти половин милион българи имат намалена бъбречна функция. Всеки ден у нас над 30 души умират преждевременно от сърдечно-съдови усложнения, причинени хронични бъбречни заболявания.

 

А ежедневно трима разбират, че трябва да започнат хемодиализа.

 

Около 750 000 са тези, които страдат от хронични бъбречни заболявания. Честотата им у нас е по-висока от средната за света и засяга над 12 на сто от населението в страната. За хронично бъбречно заболяване можем да говорим, когато е налице бъбречно увреждане, продължаващо три или повече месеца.

 

Най-честата причина на болестта е захарния диабет - в 38% от случаите и артериалната хипертония - при 28% от пациентите.

NEWS_MORE_BOX

 

Обикновено различните хронични бъбречни заболявания завършват с хронична бъбречна недостатъчност— хронични нефрити, хронични пиелонефрити, бъбречна поликистоза и други. Тя се развива бавно и постепенно в течение на години и в някои случаи незабележимо.

 

Най-често с течение на времето болните започват да се оплакват от лесна уморямост, стават по-бледи, тъй като развиват анемия, апетитът им намалява. Започват да уринират по-често и отделят голямо количество урина с ниско относително тегло.

 

Не по-малко сериозна е и острата бъбречна недостатъчност. Това е тежко състояние, при което бъбреците внезапно преустановяват образуването на урина и болният престава да уринира.

 

Това се случва при различни заболявания и наранявания — тежки остри бъбречни заболявания, големи кръвозагуби, тежки наранявания с шок, обезводняване от неспирни повръщания и диарии, тежки инфекции и други.

 

Напредъкът на медицинската наука и техника дава възможност при тези болни да се приложи лечение с изкуствен бъбрек и животът да се поддържа, докато заболелите бъбреци отново започнат да отделят урина. Това става най-често след 15-30 дни.

 

Една голяма част от хората не знаят за съществуващото бъбречно заболяване и за рисковете от него. Това води до по-висока смъртност от тези заболявания. Съвременната медицина дава възможност с достъпни мерки да се предотврати или забави с години настъпването на напреднала бъбречна недостатъчност.

 

Затова е особено важно болните бъбреци да се диагностицират навреме и лечението да започне във възможно най-ранен стадий.