Всяка година в последния ден на месец февруари светът отбелязва Международния ден на редките болести. Честванията са повод да се привлече вниманието на обществото към проблемите на хората, страдащи от редки болести.

 

Пациентите с рядко срещани заболявания неведнъж са се убеждавали колко важни са обединените усилия на пациенти, лекари и държавна администрация за успешната борба със заболяванията и за въвеждането на по-добри практики в медицинската грижа.


 

28 февруари е повод и за благодарност към всички, които ги подкрепят и им помагат.

 

Тази година всички мероприятия ще се проведат под мотото "Отвъд болестта". Международният ден на редките болести се отбелязва в над 70 държави по цял свят.

 

Европейската пациентска платформа EURORDIS стартира тази инициатива с цел да запознае обществеността в Европейския съюз с проблема "редки болести" - термин, който почти винаги е съпътстван със закъснение в поставянето на диагнозата, недостатъчно информация и липса на навременно и качествено лечение.

NEWS_MORE_BOX

 

От такива заболявания страдат над 25 милиона европейски граждани, голяма част от които са деца.

 

Те са особено изолирани и уязвими, тъй като по своята същност заболяванията им сериозно застрашават живота или водят до хронично прогресиращо инвалидизиране с висока степен на сложност.

 

Националният алианс на хората с редки болести и пациентските асоциации в България отново ще се включат активно в мероприятията по случай 28 февруари.

 

И тази година пациенти, техни близки, студенти по медицина, лекари и доброволци ще се съберат в София, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас, Стара Загора, Сливен, Силистра, Велинград, Сандански, Димитровград, за да вдигнат ръце заедно в знак на своята общност и да пуснат в небето балони, като символ на надежда за по-добър и пълноценен живот.