На 14 юни отбелязваме Световния ден на безвъзмездния кръводарител. Датата е избрана от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, като над 190 страни по света са съпричастни.
 
Тази година кампанията преминава под мотото „Кръвта свързва всички нас".
 
Световният ден на доброволното кръводаряване се отбелязва всяка година на 14 юни, с цел да се обърне внимание на това колко е важно да се дарява кръв и да се отдаде заслуженото на доброволните, безвъзмездни кръводарители, които спасяват човешки живот и подобряват здравето на мнозина.
 
Датата не е случайна и е избрана, за да се почете рождения ден на носителя на Нобелова награда Карл Ландщайнер – откривателят на системата от кръвни групи „АВО”.
 
България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори. Това съобщават от Българската организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител.
NEWS_MORE_BOX
 
 
От там допълват, че повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв.
 
Оказва се, че ако към днешна дата 62 държави задоволяват над 99,9% от нуждите си от кръв посредством доброволното кръводаряване, то у нас този процент все още е по-малко от 25.
 
За 2015 г. кръводарителите у нас са 169 000, което е с около 1700 по-малко в сравнение с предходната година. Това заяви в интервю за Puls.bg д-р Николай Андреев, национален консултант по трансфузионна хематология и директор на Центъра по трансфуционна хематология.
 
По думите му данните сочат, че у нас кръводарителите са около 23 на 1000 души. Сравнено с развитите страни, където бройката е между 27 и 33 кръводарители на 1000 души, това е изключително малко.