Архитекти, инженери и конструктори ще представят днес аргументите си за спиране на обществената поръчка за строеж на бъдещата Национална педиатрия пред Върховния административен съд (ВАС). Делото е насрочено за 14 ч., а заявката за протест на Камарата на архитектите, подкрепени от водещи педиатри у нас, пред Министерство на здравеопазването не се състоя, защото всички усилия днес са насочени към делото.


„Архитектурната колегия възразява остро срещу обществената поръчка за довършването на 12-етажния груб строеж, изоставен преди 40 години. Сградата е незаконна, което прави и обществената поръчка незаконна. Тя не отговаря на съвременните изисквания и, още по-лошо, ще бъде опасна за децата и лекарите“, гласи позицията на Камарата на архитектите. 


Основното искане на противниците на строежа е за спиране на обществената поръчка и преработване на заданието за Национална детска болница. Те настояват не нуждите на бъдещата болница да се нагаждат към сградата, а бъдещата болница да отговори на потребностите на децата и медиците. „Изразяването на мнение може да не е протест. Въпросът е доколко с мнението ще се съобразят тези, които трябва да решат окончателно какво да правят. … Някои колеги излизат и на улицата, но с това няма да бъдат решени проблемите. В един момент чашата прелива. Проблемът с детското здравеопазване, независимо че се обявява за приоритет, де факто не е точно така“, посочи през БНР проф. Владимир Пилософ – председател на Българската педиатрична асоциация.


Той е категоричен, че концепцията за бъдещата педиатрия на здравното министерство не е добра. „За голямо съжаление това, което виждам в заданието от гледна точка на концепция за това какво трябва да има вътре в болницата, е един набързо сглобен проект, събрани са механично неща от всички лечебни заведения в София и всичко това е поставено вътре в тази сграда по малко изкуствен начин. Няма концепция за нова болница. Такава ние изпратихме до Министерството на здравеопазването, но не получихме отговор“, добави още той.


Още със стартирането на обществената поръчка от Камарата на архитектите определиха проекта като опасен и незаконен. Зам. председателят на Камарата арх. Петкана Бакалова многократно подчерта, че предвидената сграда в момента, освен опасна, е и „невъзможна“, защото за да стане факт, трябва да се промени Градоустройствения план на София – процедура, която отнема години.