Фармацевтите от над 700 аптеки в страната изпълниха заканата си и днес – 20 февруари, не отвориха врати. Работата им е преустановена до края на деня, а причините за недоволството им са четири нови системи, които трябва да бъдат въведени у нас. Това са регламентите за верификация на медикаментите, за следене на реекспортните лекарства, въвеждането на нов софтуер по системата към НАП, както и създаването на електронна рецепта.


По думите на председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев четирите системи не са планирани по начин, по който да си комуникират помежду си. „Искаме нормален разговор с правителството, искаме всички системи, срещу които сме в протест, да бъдат съгласувани, да бъдат финансирани и всяка една аптека независимо къде се намира и колко е голяма, да може да отговори на изискванията, за да защитим интереса на българския пациент“, обясни той пред Bulgaria ON AIR и допълни, че ако разговорът не се случи протестите ще бъдат подновени.


Ситуацията на хаос в аптечната мрежа се отразява единствено на пациентите, особено в малките градчета, където, ако аптеката е затворена, пациентът няма къде да отиде, коментираха и от Пациентската организация „Заедно с  теб“. Междувременно актуалните данни на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) сочат, че системата вече работи стабилно и към нея са свързани над 2000 аптеки. Нейният официален старт беше на 9 февруари във всички държави от ЕС, а целта й е пълна отчетност и прозрачност в борбата с фалшивите лекарства.У нас в системата за верификация са качени данните на над 20 млн. сериализирани опаковки лекарства, които се отпускат по лекарско предписание. „През първата седмица от работата на системата са забелязани някои технически неточности, свързани най-често с настройките на баркод четците. Софтуерните доставчици на всички потребители на системата са информирани веднага. Те имат готовност да съдействат за изчистване на неточностите и да проведат обучение за работа с техните софтуерни приложения”, увериха от организацията.


Изпълнителният директор на БОВЛ подчерта, че: “След 9 февруари започна оперативната фаза и тече плавният преходен период за пълно внедряване на системата. В България тя е изградена навреме, тествана е няколко месеца и работи успешно, изцяло според очакванията за този етап”. Още преди старта на системата за верификация от Министерство на здравеопазването и от Изпълнителната агенция по лекарствата гарантираха, че е предвиден плавен преход за внедряването на системата у нас и през това време няма да има санкции за аптеки, непокриващи новите изисквания.