Разходите за лечение на български граждани в чужбина растат непрекъснато и очертават тревожна тенденция, заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев. За първите шест месеца на 2019 г. 271 милиона са задълженията на Касата, а за същия период миналата година са били 264 милиона. По думите на д-р Дечев 609 възрастни и 256 деца са одобрени за лечение в чужбина през 2018 година.


Вчера Здравната комисия в парламента прие отчетите за дейността и изпълнението на бюджета на Здравната каса за 2018 година. От тях стана ясно още, че 15 % от всички разходи, които НЗОК плаща за болнично лечение,отиват за лечението на българи в чужбина. „То се налага заради прилагането на нови технологии, каквито у нас не се предлагат“, обясни д-р Дечев пред БНР.


„Цените, по които се лекуват български граждани в страни от ЕС, нямат нищо общо с цените, по които се лекуват европейските граждани. Например ако български гражданин отиде на лечение в Германия - в същата болница, в която се лекуват и немските граждани, цените за българина са в пъти по-високи. Ако дойде обаче чужденецът в България, при нас няма разлика в цената“, подчерта още директорът на Касата.От срещата в Парламента стана ясно още, че ръководството на НЗОК и депутатите от здравната комисия ще търсят съдействие от българските евродепутати за обсъждане на казуса на европейско ниво.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пък ще поиска от финансовото министерство повече пари за здравеопазване за следващата бюджетна година, като част от тях ще бъдат за трансплантационна дейност.


Вчера здравния министър коментира пред журналисти и подадените колективни оставки на 21 медицински сестри в Централната реанимация на болница „Токуда“ и на сестри от детското отделение в Карловската болница , като обеща да търси разговор с ръководствата им. Той обеща до края на месеца да има анализ за това дали медицинските сестри в страната са получили увеличение на работните си заплати, за което министерството преди месеци осигури допълнителни средства.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.