ДКЦ „Пълмед“, гр. Пловдив, част от университетски медицински комплекс „Пълмед“, стартира кампания за безплатни прегледи на пациенти след преболедувана Ковид-19 инфекция.

 

Прегледите ще се извършват от специалисти в областта на кардиологията, пулмологията, неврологията, физиотерапията и ендокринологията. Кампанията започва на 15-ти февруари.


 

На разположение на пациентите ще бъде и психолог с богат опит в областта на клиничната психология, съобщават от лечебното заведение.

 

Прегледите ще се извършват в работни дни от 8:00 до 16:00 ч. след предварително записване на час на тел. 032 607 300

 

В кампанията могат да се включат нуждаещи се, без значение дали са здравноосигурени или не, уточняват от ДКЦ „Пълмед“.

 

Те трябва да са се лекували от Ковид-19 в УМБАЛ „Пълмед“ или в друго лечебно заведение в страната и да имат наличие на остатъчни симптоми след прекараната инфекция.

 

За осъществяване на безплатните прегледи е необходимо да имат документ, удостоверяващ, че са прекарали Ковид-19 инфекция.

 

За такъв се приема положителен резултат от PCR или бърз антигенен тест, документ от преглед при специалист, епикриза след изписване от болнично заведение. Не се допускат пациенти за преглед в рамките на карантинния период.

 

При необходимост и при наличие на индикации, на пациентите ще бъдат давани препоръки за допълнителни лабораторни и образни изследвания, както и за прегледи от други специалисти.

 

При нужда, пациентите ще получат предписания за специализирана терапия в домашна среда или, при нужда – хоспитализация, според вида и тежестта на усложнението.

 

Според д-р Екатерина Петкова, зам.-управител на ДКЦ „Пълмед“, постковид усложненията са зачестили. Това показват наблюдения на лекарския екип от пловдивското лечебно заведение.

 

„Именно това ни мотивира  да инициираме тази безвъзмездна кампания, като чрез нея предлагаме на нашите пациенти интердисциплинарен подход за оценка на здравния им статус след прекараната Ковид-19 инфекция и индивидуален подход при лечението на всяко едно негово усложнение, даващо отражение върху здравето“, допълва тя.

 

На 8 февруари стартира и програмата за долекуване след Ковид на Александровска болница и Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“.

 

Тя предвижда безплатни прегледи и консултации за хора, които са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от това дали имат тест, който да потвърждава, че са имали коронавирусна инфекция.

 

Прегледите се провеждат след предварително записване на час на телефон 02/9230467. Те ще се извършват от екип от специалисти по пулмология, кардиология, нефрология, неврология и психиатрия.