Дискусията за използването на предпазни маски на открити и закрити пространства в българското общество продължава. Експертите споделят различни мнения, а Световната здравна организация (СЗО) не отстъпва от първоначалната си позиция, че предпазните маски трябва да се носят само от хора, които са болни и от здравни работници, които са в ежедневен и много близък риск от заразяване с COVID-19 или с други инфекциозни заболявания.


Това потвърди представителят на офиса на СЗО в България доц. д-р Михаил Околийски пред БНТ. Според него отмяната на заповедта за задължително носена на маски на публични места е правилно решение, защото на този етап маски не могат да бъдат осигурени безплатно на всички хора. „Става дума за адекватните маски, защото тези, направени от памук, не са особено ефективни“, подчерта доц. д-р Околийски.


По думите му страната си справя добре до този етап на епидемията с коронавирус. Припомняме, че още в началото на разпространението на COVID-19 от СЗО публично обявиха, че маски трябва да носят тези, които са болни или имат симптоми на заразяване и тези, които са в контакт с носители на вируса.„Няма категорични доказателства, че масовото носене на маски има някакъв положителен ефект. Точно обратното - има аргументи в полза на това, че неправилната употреба на маска - като повторното ѝ носене или неправилното ѝ поставяне и премахване, крие много повече опасности“, заяви тогава д-р Майкъл Раян, СЗО.


Пред Bulgaria ON AIR заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова заяви, че предпазните маски са абсолютно задължителни за болните хора. „За видимо здрави хора, защото никой не знае, е силно препоръчително с тенденция към задължително“, допълни експертът. Основната опасност остава тази, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска.


Вирусологът подчерта, че страната ни стъпка по стъпка върви към драконовски мерки. „И колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре“, допълни проф. д-р Христова. Според наблюденията ѝ най-засегната от инфекцията с коронавирус е групата между 40 и 50 години. „По-тежкото прекарване на болестта, хоспитализираните случаи са в по-високата възрастова група. Всички боледуват, но тежките усложнения, интубацията, смъртността расте с възрастовия период“, допълни тя и подчерта, че няма възрастова група, за която да няма опасност.