С дискусия между пациентски организации и здравни експерти за първи път у нас ще бъде отбелязан Световния ден за безопасност на пациента - 17 септември. Събитието се организира от българския офис на Световната здравна организация (СЗО) със съдействието на Министерство на здравеопазването и с подкрепата на онлайн платформата за социално значими заболявания Портал на пациента – portalnapacienta.bg.


В Деня на София в обновената аудитория на СБАЛАГ „Майчин дом“,  от 10 ч. до 12 ч. ще се състои дискусията на тема: „Да говорим за безопасността на пациента!“,  а от 20.30 часа Националния дворец на културата ще светне в оранжев цвят.


С лекции в събитието ще се включат Петя Сотирова, началник отдел „Информационен център“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с темата „Бърза и безопасна информация за пациента от Горещия телефон на НЗОК“, председателят на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ д-р Стойчо Кацаров ще говори за организацията на здравната система и безопасността на пациента, а здравния икономист от Експертен клуб за икономика (ЕКИП) Аркади Шарков ще продължи с разговора „Информираност, безопасност и достъп“.Акцент в програмата са още лекциите „Безопасност на децата с диабет в детската градина и училището в България“ – Росица Пандова, председател на Сдружение „Култура и здраве без граници“, опасностите за пациентите при липсата на лекарства - Боряна Ботева, председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване, зам. председател на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), „Регистър на онкоболните в България- роля и значение. Проследяемост на успешните практики и ролята им в успешното лечение на пациента“ -  Росица Касабова, председател на Сдружение „Спри рака“ и др.


Световният ден за безопасност на пациента ще помогне на пациентите да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве, допълват организаторите. Ще повиши информираността сред лидерите на мнение в здравеопазването, здравните работници и други ключови страни за необходимостта от формулиране на политики, създаване на работна култура и осигуряване на грижи, в които безопасността на пациентите е приоритет.