Дирекция за правата на пациентите да бъде създадена към здравното министерство, за да отговаря за провеждането и анализа на политиките, свързани с правата на пациента.

 

До това решение стигнаха днес служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров и представители на пациентски организации.


 

В срещата са участвали Националната пациентска организация, пациентска организация „Заедно с теб“, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Националния алианс на хората с редки болести, сдружение „Ретина България“, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за закрила на пациентите, асоциация „Диабет“, Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

 

До дни на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикуван проект на устройствен правилник на дирекцията за обществено обсъждане.

 

По думите на д-р Кацаров новата дирекция ще отговаря и за експертната работа по нормативната и поднормативната уредба, касаеща сектор „Здравеопазване“.

 

От пациентските организации са предложили бъдещата дирекция да се занимава и с медиация при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора. Тя ще отговаря и за навременната обратна връзка по постъпили в министерството пациентски сигнали.

 

На брифинг на здравното министерство в началото на юни здравният министър съобщи, че има съмнения за незаконно извършвани трансплантации в столичната болница „Лозенец“, както и за такива, при което е имало неправомерно пререждане на чакащите за донор.

 

Служебният здравен министър уточни, че през април е била извършена трансплантация в болница „Лозенец“ на черен дроб на четвърти от листата на чакащи пациенти, който е заемал висок административен пост и не е бил определен като спешен.

 

Междувременно от пациентски организации „Заедно с теб“ осъдиха бездействието на държавата, позволило незаконните трансплантации и пререждането на чакащите.

 

 „Ние сме притеснени дали в една голяма университетска болница, субсидирана от държавата, е организиран международен канал за търговия с органи, докато България е на едно от последните места по трансплантации в ЕС и нуждаещите се наши пациенти се борят често безуспешно за живота си“, се посочва в тяхната позиция.

 

Данните за фиктивно лекувани пациенти и за незаконно извършените трансплантации са предадени на МВР за проверка.