Директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) доц. д-р Данчо Пенчев е подал оставка днес след проведен разговор със здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

 

Доц. д-р Пенчев отмени задължителната 10-дневна карантина на премиера Бойко Борисов, въпреки че е бил в контакт с болния от Ковид-19 зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков.


 

Решението си той аргументира с ангажираността на премиера с обществено-важна дейност и с отрицателния му PCR тест.

 

Малко след това обаче стана ясно, че PCR тестът на Бойко Борисов е дал положителен резултат.

 

Нови противоепидемични мерки бяха въведени през миналата седмица заради големия ръст на новите случаи на Ковид-19 у нас.

 

Сред тях са задължително носене на маска на открито при определени условия. Прекратяват се и плановите операции в областите с голяма заболеваемост.

 

От Български лекарски съюз (БЛС) обаче излязоха със становище, че спирането на плановите операции и приема на пациенти е прибързано и неоправдано.

 

Вместо това личните лекари призовават да се затворят нощните заведения и да се преустановят тези спортни мероприятия, при които няма как да се спазват противоепидемичните мерки.

 

Понастоящем 1 831 медици са с потвърден коронавирус, а 21 са загубили битката с болестта.

 

„На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение“, коментират от БЛС.

 

Плановите операции и приемът в болниците се преустановяват до края на ноемри при условие, че заразените с коронавирус в съответната област са над 120 на 100 хил. души.

 

Заповедта ще засегне болниците в София, Шумен, Габрово, Търговище, Сливен и Благоевград.

 

От лекарския съюз посочват, че нормалният ритъм на живот трябва да се запази, доколкото е възможно, стига да могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки.

 

„Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществявянето на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”. В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това“, допълват от БЛС.