Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик - д-р Васил Вълчев, е освободен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.


Уволнението е в резултат на скандален репортаж на Нова телевизия, който разкрива тежки  злоупотреби в лечебното заведение. От Министерство на здравеопазването съобщават, че още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист.


Припомняме, че още през септември прокуратурата се самозезира след репортаж за лекар в Пазарджишката болница, който поставя стентове на здрави хора. Последното разследване на Васил Иванов пък показва нередности и злоупотреби при издаването на фалшиви ТЕЛК решения. Оказва се, че ТЕЛК-овете за цялата област се издават от две комисии - и двете са към държавната болница в Пазарджик, и са на подчинение на директора д-р Вълчев, както и лекарите в тях.Според репортажа, с пожизнени ТЕЛК решения, които се издават рядко, са както повечето членове на комисиите, така и самия вече бивш директор на лечебното заведение д-р Вълчев. През 2016 година той се явява на ТЕЛК комисия пред своите подчинени, също с увреждания по документи, и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева. Нея д-р Вълчев получава допълнително към заплата си като директор на болницата.


Здравният министър е поискал от Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) да направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от Трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК) комисиите в МБАЛ-Пазарджик.


По разпореждане на министъра на здравеопазването Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ от днес започва и пълна проверка на лечебното заведение в Пазарджик.