Директорът на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Красимир Вальов е подал оставка. Това съобщи от трибуната на Общинския съвет кметът на града Иван Тотев.
 
Пред съветниците и медиците, които бяха в залата, кметът декларира, че община Пловдив ще защити по всички начини Онкодиспансера.
 
„Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор“, заяви Тотев, цитиран от БНР.
 
По думите му след заповедта на здравния министър за освобождаването на директора на КОЦ-Пловдив, е налице натиск.
 
„Може би всички ние политиците сме виновни, че започнахме да правим политиката в медиите. След писмото на министър Москов, с което беше поискано отстраняването на д-р Вальов, сме подложени на изключителен натиск“, каза още кметът.
 
„В момента се прилага лечение „пиявици“. Някой иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже“, добави още Иван Тотев, след което напусна залата на Общинския съвет, а заседанието беше временно прекратено.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По-късно, с 34 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържал се“, Общинският съвет прие оставката на управителя на КОЦ- Пловдив д-р Красимир Вальов.
 
За временно управляващ беше назначена д-р Марияна Янева, която в момента е зам.- директор на Онкодиспансера и завеждащ на лъчетерапията.
 
Тя заяви, че е изненадана и не е очаквала подобна развръзка на казуса. Д-р Янева каза, че приема поста, но временно - до обявавяването на конкурс за директор и назначаването на нов титуляр.
 
Лекарите от КОЦ-Пловдив напуснаха залата на Общинския съвет, като някои от тях определиха случилото се като „цирк“