Има още 138 медикамента, които успешно могат да заместят спрените лекарства с валсартан, уточниха от лекарствената  агенция

 

"На 4 юли, веднага след получаване на официалния сигнал от Европейската агенция по лекарствата, ИАЛ издаде заповеди на фармацевтичните компании - притежатели на разрешението за употреба за спиране на лекарствените продукти, съдържащи валсартан. Няма категорични данни, че примесът е наличен в тях от 2012 г. Това е превантивна мярка. Освен това е важно да се знае, че в случая се касае за предполагаем канцерогeн“.


 

Това заяви от трибуната на Народното събрание изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ ) проф. Асена Стоименова. Тя бе призована в парламента след вот на депутатите, на основание специален текст от парламентарния правилник и с личната намеса на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. За изслушването на проф. Стоименова настояваха депутати от Парламентарната група „БСП за България“. Лично депупатът проф. Георги Михайлов заяви от парламентарната трибуна, че темата със забраната на лекарствата, съдържащи валсартан, остава неясна за българските граждани, а това е недопустимо, като се има предвид, че над 160 000 души у нас се лекуват постоянно с такива медикаменти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Пред депутатите проф. Стоименова описа цялата хронология на случая, като обясни, че е научила от испанските си колеги за предстоящото спиране на партиди с лекарствения продукт валсартан, поради наличие на токсичния примес NDMA (N-нитрозодиметиламин), китайско производство. Испанската лекарствена агенция е изпратила до Европейската агенция по лекарствата (ЕМA) т. нар. Red alert – предупреждение за спиране на медикамента. След като официалният сигнал на ЕМА е постъпил в нашата ИАЛ, незабавно е разпространена препоръка за спиране до компетентните български институции, в чиито правомощия е и контролът, обясни проф. Стоименова – Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и нейните регионални структури – РЗОК.  Така няколко дни след първоначалното съобщение лекарствата са били блокирани.

 

"В Испания видях, че усилията, които те полагат, са същите, само че им е малко по-лесно, защото имат електронно здравеопазване”,  каза проф. Асена Стоименова.

 

Нейните думи бяха подкрепени  и от председателя на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова. Тя бе категорична, че ако у нас имахме действащо електронно здравеопазване, нямаше да са необходими няколко дни, за да бъдат блокирани лекарствата. 

 

Проф. Асена Стоименова успокои българските граждани и неколкократно повтори, че се касае единствено за превантивна мярка. Освен това, подчерта тя, нашите лекари имат много голям избор за заместване на валсартана с други лекарствени продукти с подобно действие. Те са 138 на брой и са изброени в отделен списък, публикуван на официалния сайт на ИАЛ. Най-важната препоръка към хората в този момент е да не се поддават на излишна паника и да се доверят на лекуващите ги лекари, допълни директорът на лекарствената агенция.