Изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Румен Велев подчерта, че носенето на маска и използването на дезинфектант са напълно достатъчни, за да предпазят бременните жени от коронавируса и от сезонните грипове.

 

Той посочи, че не е желателно по време на бременност да се правят противогрипни ваксини и препоръча на бъдещите майки да ограничат по възможност пътуването в градския транспорт.


 

В ефира на телевизия Bulgaria ON AIR д-р Велев изтъкна, че профилактичните прегледи на бременните жени се провеждат стриктно, но са настъпили някои промени по отношение на проследяванията на бременността и посещенията в болницата.

 

В първите месеци на пандемията се е наложило да бъдат ограничени свижданията при майките, както и присъствието на бащите по време на ражданията, уточни той.

 

Понастоящем женските консултации са планирани през по-голям интервал от време, за да не се засичат бременните жени в коридорите.

 

Д-р Велев допълни, че НЗОК е увеличила парите за нормалните раждания и болниците сега получават повече пари за тях, отколкото за цезарово сечение.

 

В началото на пандемията общественият диалог у нас подкрепи оперативното раждане като по-безопасно в условията на пандемия и дори Националният оперативен щаб застана зад тази позиция.

 

В същото време Световната здравна организация подкрепи нормално раждане, независимо от епидемичната обстановка, стига да не са налице медицински показания за цезарово сечение.

 

Директорът на „Шейново“ посочи още, че в България липсва единен протокол за работа по време на раждане.

 

"За съжаление, единен протокол няма, всяка болница си има собствен. Това, което правим, е още в началото пациентките да попълнят въпросник. Ако отговорят с "да", се прави бърз тест. Ако той е положителен, правим PCR и т.н. Имали сме няколко жени с положителен PCR тест, но на тях не им е предстояло раждане", допълни директорът.

 

По думите му бременните жени в „Шейново“, които са имали първи положителен тест, са родили напълно здрави бебета. Засега обаче е рано да се говори дали коровирусът оказва влияние върху плода.

 

Д-р Румен Велев ще бъде гост в първото есенно издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg тази събота, когато ще говори за предлежанието на плода и избора на родоразрешение.

 

Можете да проследите разговорите с участниците във Форума на 17 октомври от 16.30 ч. до 18.00 ч. на Puls.bg, където ще се излъчват на живо.

 

Ето какво сподели д-р Румен Велев предварително в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR тази сутрин: