Безплатните детски консултации в Пловдив, проведени по случай Деня на детето, показват, че дихателните заболявания преобладават сред децата в областта.

 

Медицински специалисти от различни профили са прегледали деца на възраст от 4 месеца до 14 години в Деня на отворените врати в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.


 

Инициативата е организирана от ръководството на лечебното звено и от екипа на Дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ и се проведе на 31 май.

 

Най-много от всички прегледани деца са били със заболявания на дихателната система, следвани от тези с неврологични проблеми. Консултирани са и деца с генетични заболявания, както и с полиорганни и други заболявания, сочат данните от проведените прегледи.

 

По думите на началника на Клиниката по педиатрия проф. д-р Иван Иванов над 80% от капацитета на клиниката е запълнен към момента.

 

„С тази инициатива изразихме благодарност към децата от пловдивските училища и детските градини, които са най-големият дарител в кампанията за изграждането на нова сграда“, допълва той.

 

В момента тече процедура по избор на изпълнител на строителството на новия 6-етажен педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на УМБАЛ „Свети Георги“.

 

През юли 2020 г. държавата отпусна близо 17 млн. лв. за неговото построяване.

 

По сметката на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни” за изграждането на новата Клиника по педиатрия и онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги” досега са събрани близо 160 000 лв. Към финансирането се прибавят и 582 хил. лева, дарени от УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Всеки желаещ може да подкрепи кампанията с SMS на номер 17 777 с текст DMS KLINIKA. Банковата сметка, по която също се събират дарения, е BG39 UNCR 7000 1523 3682 66.

 

Отделна дарителска кампания на фондация „Нашите недоносени деца“ събира средства за закупуването на система за обратна осмоза за неонатологията в „УМБАЛ-Пловдив“.

 

Медицинската апаратура, от която неонатологичното оделение се нуждае, включва още лампа, която да визуализира фината кръвоносна система на недоносените бебета и улеснява интервенциите и венозния достъп.